Jordánia: A háztartásban alkalmazottak életkörülményein változtatni kell

Jordániában mintegy 40,000 háztartásban alkalmazott női bevándorlót tartanak nyilván. Nagyrészt Dél- és Délkelet Ázsiából származnak, főként Indonéziából, a Fülöp-szigetekről és Srí Lankáról. A legutóbbi Amnesty International felmérés szerint, a nők többségét kizsákmányolják és bántalmazzák, a hatóságok pedig csekély, vagy semmilyen védelmet sem nyújtanak.

2008 júliusában a jordániai parlament módosította a munkajogi törvényeket. Egyik módosításában felvetette egy külön szabályozás kibocsátásának szükségességét, amely meghatározza a háztartásban alkalmazott bevándorló munkásokra vonatkozó munkáltatói feltételeket, beleértve a munkaidő és a pihenőidő meghatározását is. Ezt a szabályozást a kormány készíti elő.

Kérjük a Jordán hatóságot, hogy ragadja meg a kínálkozó lehetőséget, és szüntessék meg a kizsákmányoló körülményeket, amelyekkel jelenleg a női vendégmunkások szembenéznek, nyilatkozta Philip Luther, az Amnesty International Közel-Keletért és Észak-Afrikáért felelős program igazgatóhelyettese.

Sok háztartásban alkalmazott női vendégmunkás:

– a munkaadója otthonában szó szerint börtönben él attól a pillanatból fogva, ahogy megérkeznek az országba. Gyakran bezárják, túlórára kényszerítik őket és csekély bérüknek kis vagy semmilyen részét nem fizetik ki a munkáltatók, akik az útlevelüket is elkobozzák.

– fizikai, pszichológiai és szexuális bántalmazásnak van kitéve. A munkaadók családtagjai megpofozzák, rugdossák, megverik és leköpik őket. Az utóbbi években többen haltak meg balesetként bejelentett körülmények között, de az esetek alapos kivizsgálása és tisztázása nagyrészt elmaradt. Becslések szerint évente körülbelül tíz vendégmunkás követ el öngyilkosságot.

– röviddel Jordániába való érkezése után munkaerő-toborzó ügynökségek képviselői bántalmazzák. Ennek az a célja, hogy megfélemlítsék és elbátortalanítsák őket attól, hogy megszökjenek, vagy munkaadóikról panaszt tegyenek.

Bár 2003-ban egy háztartásban alkalmazott vendégmunkásokról szóló különleges szerződés formájában próbáltak védelmet nyújtani, ez a gyakorlatban hatástalan maradt. A szerződés nem határoz meg büntetést a munkaadó számára, ha a szerződési feltételeket, az egészségügyi ellátáshoz, a heti egy szabadnaphoz és a bérek kifizetésekhez való jogot nem teljesíti.

Mind Jordánban, mind a bevándorló munkavállalók anyaországában a szabályozás és az ellenőrzés nem megfelelő, így a toborzóügynökségek büntetlensége miatt a visszaélések továbbra is fennállnak.

A jordániai hatóságok feladata a toborzó ügynökségek gyakorlatainak tüzetes átvizsgálása, és mindazok felelősségre vonása, legyenek akár munkaadók akár ügynökségek képviselői, akik a bántalmazásokért felelősek, tette hozzá Philip Luther.

Téma