Házi őrizetbe került a neves azerbajdzsáni tudós, azonban a vádak alól még nem mentették fel

2024 április 22-én, 274 nap fogva tartás után házi őrizetbe került Gubad Ibadoghlu neves azerbajdzsáni közgazdász és politikai aktivista. A házi őrizetbe való áthelyezéséről szóló döntést megromlott egészségi állapota, többek között súlyos cukorbetegsége és szívbetegsége indokolta. Habár az embertelen körülményekből történő kiszabadulása jó hír, a tudós továbbra is fogoly: a vádak alól nem mentették fel, és utazási tilalom vonatkozik rá – még egészségügyi kezelések igénybevétele miatt sem hagyhatja el Azerbajdzsánt.

2023. július 23-án az azerbajdzsáni hatóságok pénzhamisítás vádjával őrizetbe vették Dr. Gubad Ibadoghlu közismert politikai közgazdászt és aktivistát. A tudós hiánypótló civil tevékenységet is végez, például segített létrehozni egy oktatással foglalkozó alapítványt, amit adományok mellett korrupt azeri tisztviselők külföldön lefoglalt vagyonából is próbáltak társ-finanszírozni. Egyértelmű, hogy a Dr. Ibadoghlu ellen indított eljárás nem megalapozott vádakon alapul, és politikai megtorlásnak tekinthető az azerbajdzsáni kormánnyal szemben megfogalmazott kritikái miatt.

Dr. Gubad Ibadoghlu ismert azerbajdzsáni közgazdász és politikus. Ő az elnöke a 2014-ben szociáldemokrata platformmal megalapított Azerbajdzsáni Demokrácia és Jólét Mozgalomnak (Azerbaijan Democracy and Prosperity Movement), amelynek a politikai pártként való nyilvántartásba vételét az azerbajdzsáni hatóságok önkényesen megtagadták. Dr. Ibadoghlu korábban a London School of Economics vendégkutatója volt, emellett pedig a Gazdaságkutató Központot (Economic Research Center), egy olyan civil szervezetet is vezetett, amely elsősorban az államháztatártás irányításával, az etikus kormányzással és a költségvetés átláthatóságával kapcsolatos kutatásokat végzett. A szervezetet 2014-ben az azeri hatások erőszakkal felszámolták, a bankszámláit befagyasztották.  

Dr. Ibadoghlu 2017-ben politikai okok miatt elmenekült az országból, de 2023-ban visszatért Azerbajdzsánba. Július 23-án egy az Azerbajdzsáni Demokrácia és Jólét Mozgalom ifjúsági aktivistáival szervezett találkozóra utazott a feleségével, amikor négy jelzés nélküli autó feltartóztatta őket. A kocsikban utazó civil ruhás rendőrök a belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni osztályára vitték a házaspárt. Irada Bayramovát, Dr. Ibadoghlu feleségét még aznap este elengedték – a karján, a lábán és a hátán addigra több zúzódás is volt.  

Az azerbajdzsáni belügyminisztérium július 23-án kiadott egy hivatalos közleményt, ami szerint a kutató és más foglyok letartóztatása egy olyan biztonsági művelet része, amivel Fethullah Gülent (egy terrorizmussal vádolt, száműzetésben élő török lelkészt) akarják felelősségre vonni. A rendőrség emellett kutatást tartott az Ibadoghlu által vezetett NGO, a Gazdaságkutató Központ irodájában (ahol az információink szerint többek között 40 ezer dollárnyi készpénzt foglaltak le) és a közgazdász otthonában is, majd őrizetbe vették Ibadoghlu testvérét, Gabid Baymalovot.  

Gubad Ibadoghlu az őket ért bántalmazás és a házkutatás miatt is panaszt tett, de az utóbbit a bakui (fővárosi) bíróság augusztus 2-án elutasította.  

A kutató szív- és vesebeteg; kettes típusú cukorbetegséggel, gyomorfekéllyel és súlyos derékfájdalommal küzd. Családja szerint a börtönben még azokat a gyógyszereket sem kapta meg, amelyeket a letartóztatását megelőzően rendszeresen szedett, és ha adtak is neki más gyógyszereket, azokat is csak rendszertelenül, ami növeli a stroke, illetve a további szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Februárban a tudós az ügyvédjén keresztül azt üzente, hogy egy nyirkos, büdös cellában tartják fogva, amely tele van bogarakkal, és ahol nem kap friss vizet és élelmiszert, sajog a háta, és percenként 110 felett van a pulzusa. További aggodalomra ad okot, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságától (ICRC) a hatóságok megtagadták, hogy a börtönben beszélhessenek a férfival. Áprilisban súlyos egészségügyi állapotára hivatkozva a kutató a börtönből házi őrizetbe került: a vádak alól azonban továbbra sem mentették fel, és utazási tilalom miatt nem hagyhatja el Azerbajdzsánt, még azért sem, hogy külföldön vegyen igénybe orvosi kezeléseket.

Dr. Ibadoghlu számos tudományos publikáció és cikk szerzője. Ezekben sokszor nem csak az azerbajdzsáni kormányról, hanem az EU-ról is kritikusan nyilatkozik, hangsúlyozva, hogy az azeri gázellátásra szoruló Unió nem fordít kellő figyelmet az országban történő jogsértésekre.  

Az Amnesty International korábban is dokumentálta, hogy az azerbajdzsáni hatóságok hogyan próbálják elhallgattani a velük szemben kritikus hangokat, például olyan nagy nemzetközi eseményeket megelőzően is, amelyeket Azerbajdzsán rendez. Ez a tendenci most, a 2024-es ENSZ Éghajlatváltozási Konferencia (COP 29) előtt is megfigyelhető, amit Azerbajdzsán 2024 novemberében lát majd vendégül majd meg a fővárosban, Bakuban.