Jogellenesen tartják fogva a kormánnyal kritikus azerbajdzsáni tudóst

2023. július 23-án az azerbajdzsáni hatóságok pénzhamisítás vádjával őrizetbe vették Dr. Gubad Ibadoghlu közismert politikai közgazdászt és aktivistát. A tudós hiánypótló civil tevékenységet is végez, például segített létrehozni egy oktatással foglalkozó alapítványt, amit adományok mellett korrupt azeri tisztviselők külföldön lefoglalt vagyonából is próbáltak társ-finanszírozni. Egyértelmű, hogy a Dr. Ibadoghlu ellen indított eljárás nem megalapozott vádakon alapul, és politikai megtorlásnak tekinthető az azerbajdzsáni kormánnyal szemben megfogalmazott kritikái miatt. Sürget az idő, a tudós súlyos egészségügyi problémákkal küzd, éppen ezért mindaddig, amíg előzetes letartóztatásban van, a nem megfelelő börtönkörülmények és az egészségügyi ellátás megtagadása az életét fenyegeti.

Dr. Gubad Ibadoghlu ismert azerbajdzsáni közgazdász és politikus. Ő az elnöke a 2014-ben szociáldemokrata platformmal megalapított Azerbajdzsáni Demokrácia és Jólét Mozgalomnak (Azerbaijan Democracy and Prosperity Movement), amelynek a politikai pártként való nyilvántartásba vételét az azerbajdzsáni hatóságok önkényesen megtagadták. Dr. Ibadoghlu korábban a London School of Economics vendégkutatója volt, emellett pedig a Gazdaságkutató Központot (Economic Research Center), egy olyan civil szervezetet is vezetett, amely elsősorban az államháztatártás irányításával, az etikus kormányzással és a költségvetés átláthatóságával kapcsolatos kutatásokat végzett. A szervezetet 2014-ben az azeri hatások erőszakkal felszámolták, a bankszámláit befagyasztották.

Dr. Ibadoghlu 2017-ben politikai okok miatt elmenekült az országból, de 2023-ban visszatért Azerbajdzsánba. Július 23-án egy az Azerbajdzsáni Demokrácia és Jólét Mozgalom ifjúsági aktivistáival szervezett találkozóra utazott a feleségével, amikor négy jelzés nélküli autó feltartóztatta őket. A kocsikban utazó civil ruhás rendőrök a belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni osztályára vitték a házaspárt. Irada Bayramovát, Dr. Ibadoghlu feleségét még aznap este elengedték – a karján, a lábán és a hátán addigra több zúzódás is volt.

Az azerbajdzsáni belügyminisztérium július 23-án kiadott egy hivatalos közleményt, ami szerint a kutató és más foglyok letartóztatása egy olyan biztonsági művelet része, amivel Fethullah Gülent (egy terrorizmussal vádolt, száműzetésben élő török lelkészt) akarják felelősségre vonni. A rendőrség emellett kutatást tartott az Ibadoghlu által vezetett NGO, a Gazdaságkutató Központ irodájában (ahol az információink szerint többek között 40 ezer dollárnyi készpénzt foglaltak le) és a közgazdász otthonában is, majd őrizetbe vették Ibadoghlu testvérét, Gabid Baymalovot.

Gubad Ibadoghlu az őket ért bántalmazás és a házkutatás miatt is panaszt tett, de az utóbbit a bakui (fővárosi) bíróság augusztus 2-án elutasította.

Ibadoghlut a családja szerint öt másik férfival együtt tartják fogva egy szűk cellában, ahol csak csapvizet ihat, annak ellenére, hogy Azerbajdzsánban az biztonságosan nem fogyasztható. A kutató szív- és vesebeteg, kettes típusú cukorbetegséggel, gyomorfekéllyel és súlyos derékfájdalommal küzd. Rendszeresen szüksége lenne a gyógyszereire, de nem biztosítják számára, ahogy a cukorbetegsége miatt szükséges speciális étrendet sem.  Ha nem engedik szabadon, életveszélyes állapotba kerülhet.

Dr. Ibadoghlu számos tudományos publikáció és cikk szerzője. Ezekben sokszor nem csak az azerbajdzsáni kormányról, hanem az EU-ról is kritikusan nyilatkozik, hangsúlyozva, hogy az azeri gázellátásra szoruló Unió nem fordít kellő figyelmet az országban történő jogsértésekre.