Izrael/Megszállt Palesztin Területek: Világos és tagadhatatlan, hogy Izrael fehér foszfort vetett be a gázai civilekkel szemben

“Tegnap a fehér foszfor használatára utaló jeleket láttunk az utcákon és a sikátorokban, beleértve az izraeli hadsereg által használt lövedékek maradványait.”, nyilatkozta Christopher Cobb-Smith, egy Gázába látogató fegyverszakértő, az Amnesty International 4 tagú tényfeltáró csapatának egyik tagja.

“A fehér foszfor olyan fegyver, amely füstfelhőt képez, gátolva a szárazföldi csapatok mozgását a harctéren.”- tette hozzá Cobb-Smith. “Tűzveszélyes anyag, nem használható civilek lakta területeken.”

“A fehér foszfor ilyen nagymértékű használata Gáza sűrűn lakott területein természeténél fogva nem kíméli a civil lakosságot. Ebben a formában történő ismétlődő alkalmazása háborús bűncselekmény.”, mondta Donatella Rovera, az Amnesty International kutatója.

A lakóépületeket szétoszló fehér foszfor füstképződmény veszi körül, amely még vasárnap is folyamatosan égett, ezzel tovább veszélyeztetve a lakosokat és tulajdonaikat; az utcák és sikátorok tele vannak játszadozó gyerekekkel, akik a háború maradványai közé kényszerülve sokszor a veszélyekkel sincsenek tisztában.

A nehéz ágyú egy olyan területfegyver, amely nem alkalmas a pontos célzásra. Az a tény, hogy ezek a lőszerek, amelyeket általában tereprobbantásra használnak, légi robbantásnál sültek el, növeli a veszélyeztetett területek valószínűsíthető nagyságát. – mondta Chris Cobb-Smith. 

Minden egyes 155 milliméteres tüzérségi lövedék robbanáskor 116 fehér foszforral bevont felhőalakzatot bocsát ki, amely levegővel érintkezve meggyullad és akár szét is szóródhat, attól függően, hogy a robbanás milyen magasságban történt (és milyen mértékű szélnek volt kitéve) egy legalább focipálya nagyságú terület felett. Egy ilyen levegőben robbanó fegyver hatása kiszámíthatatlan, ha a tüzérség ezt a lövedéket alkalmazza, akkor az csak növeli a civil károsultak valószínűségét. 

Az Amnesty International delegáltjai égő fehér foszfor felhőképződményeket és hordozó lövedékeket (amelyek ezeket szállították) is találtak a házak és épületek belsejében és környékén. A 155 milliméteres nehézfém lövedékek közül néhány a lakóépületeken szétterjedt rongálást okozott.  

Azon területek egyikén, amelyeket a fehér foszfor használata a leginkább károsított, UNRWA keveréket találtak, Gázavárosban. Itt az izraeli erők három fehér foszfor lövedéket lőttek ki január 15-én. A fehér foszfor néhány üzemanyagot szállító teherautó mellett ért földet és óriási tüzet okozott, ezzel több tonna humanitárius segélycsomagot semmisített meg. Egy órával a támadást megelőzően már valahol robbant a vegyület, az UNRWA keverékről az izraeli hatóságokat informálták is, akik arról biztosítottak mindenkit, hogy nem indítanak további, a vegyületet tartalmazó támadást.

Egy másik alkalommal ugyanazon a napon fehér foszfor lövedékek érték a gázavárosi al-Quds kórházat, mely szintén tüzet okozott. Emiatt a kórházi személyzetnek ki kellett ürítenie az intézményt.

A fehér foszfor emberi bőrre jutva az izmokon keresztül mélyen beég a csontba. Az anyag addig ég, amíg az oxigén el nem fogy.

Háttér
Izrael és a Hamász január 18-i hatállyal egyoldalú tűzszünetet kötött, amit egyik fél sem tartott tiszteletben. Az izraeli erők továbbra is a gázai övezet különböző részein állomásoznak, és január 18-án reggel Beit Hanoun-tól keletre, a gázai övezet északi részében az izraeli erők által kilőtt rakéták megölték a tizenegy éves Angham Rif’at al-Masrit, és megsebesítették édesanyját. Ugyanekkor palesztin fegyveresek számos rakétát lőttek az Izrael déli részében található városokra és falvakra. Három izraeli könnyebben megsérült.

Téma