Izrael/Megszállt Palesztin Területek: Az USA fegyverszállítmányának Izraelbe érkezésével egy időben Obama elnök a további kivitel leállítását sürgeti

Az Amnesty International birtokába jutott legújabb értesülések szerint az USA Katonai Tengeri Szállító Parancsnoksága által felbérelt és felügyelt Wehr Elbe nevű német teherhajó az izraeli Ashdod kikötőjében – Gázától mindössze 40 kilométerre, északra – kikötött, és a jelentések szerint a több mint 300 konténernyi rakományát kirakodták. A német hajó a Gáza ellen irányuló izraeli támadások előtt egy héttel, december 20-án indult útnak az USA-ból Izraelbe, fedélzetén 989, egyenként 6 méter hosszú, fegyverrel és lőszerrel megrakott konténerrel, amelyek nettó súlya 14 000 tonnára tehető.

”Jogi és erkölcsi szempontból az Obama-kormánynak ezt az amerikai fegyverszállítmányt meg kellett volna állítania, hiszen számos bizonyíték állt rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az izraeli erők az efféle fegyvereket nem sokkal azelőtt háborús bűnök elkövetésére használták fel. Ilyen körülmények között a fegyverszállítás ellenkezik az USA törvényeivel.”- mondta Brian Wood.

A Wehr Elbe kapcsán feltett kérdésre a Pentagon egyik szóvivője az Amnesty International számára megerősítette, hogy a „teljes amerikai fegyver- és lőszerrakomány kirakodása az izraeli Ashdodnál március 22-én sikeresen megtörtént”. A szóvivő elmondása szerint a szállítmány célállomása egy Izraelben található amerikai fegyverraktár volt. Egy amerikai-izraeli egyezmény értelmében ebből a raktárból szükség esetén lőszer és fegyver bocsátható Izrael rendelkezésére. Egy másik amerikai tisztségviselő az Amnesty International kérdésére elmondta, hogy tárgyalások folynak bizonyos fegyvertípusok Izraelbe történő szállításának korlátozására vonatkozóan, de döntés eddig még nem született.

”Fennáll a komoly veszélye annak, hogy az izraeli hadsereg az újabb fegyvereket és lőszereket a nemzetközi jog újbóli megsértésére használhatja fel, ahogy azt a gázai háború idején is tette. Felszólítunk mindent kormányt, hogy amíg az emberi jogok súlyos megsértésének kockázata fennáll, az Izraelnek és a palesztin fegyveres csoportoknak szánt fegyverszállítmányokat azonnal és teljes körűen függesszék fel.” – mondta Brian Wood, az Amnesty International Fegyverellenőrzési Kampányának vezetője.

2004 és 2008 között Izrael messze legnagyobb fegyverszállítója az USA volt. Az Egyesült Államok kormánya emellett 30 milliárd dollárnyi katonai segélyt is juttatott Izraelnek, annak ellenére, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a fegyvereket és lőszereket Gázában és Libanonban nyilvánvalóan helytelen célokra használták fel. Egy amerikai tisztviselő szerint Obama elnök nem tervezi a 2007-ben a Bush-kormány által egy újabb, 10 évre szóló szerződésben Izraelnek ígért több milliárd dolláros segély csökkentését. Ez az új megállapodás a korábbi kormányzat által kötött szerződéshez képest 25 százalékkal nagyobb mértékű segélyről rendelkezik.

Az Amnesty International részletes jelentést készített az IDF és a palesztin fegyveres csoportok gázai övezetben gyaníthatóan elkövetett háborús bűneiről. Az Amnesty International január 15-én felszólított minden kormányt, hogy azonnali hatállyal szüntessék be a gázai konfliktusban részt vevő felek részére történő fegyverszállítást, hogy ezzel a hadieszközökkel, fegyverekkel és lőszerekkel elkövetetett további jogsértéseket megelőzzék.

Háttér információk:

A Wehr Elbe a nagy mennyiségű amerikai fegyver- és lőszerrakomány átvétele után december 20-án indult útnak az amerikai Észak-Karolina államból, és az eredeti tervek szerint a nyugat-görögországi partok mentén található Navipe-Astakos kikötőjébe tartott. Válaszjeladójának jelzése január 12-én eltűnt, amikor a hajó Astakos közelébe ért és ott a Görög Háborúellenes Koalíció tiltakozása miatt nem tudott kikötni. A hajó ezután az Olaszországhoz tartozó Szicília szigetén található Augusta kikötőjén haladt át, majd február közepén Gibraltár közelében tűnt fel, mielőtt március 23-án Ashdod kikötőjéből a Fekete-tenger melletti Odessza felé vette az irányt, ahol március 26-án a 7. számú kikötőhelyen kötött ki. Az Amnesty International időközben megtudta, hogy a hajó március 22-én Ashdodnál kikötött, és a jelentések szerint fedélzetéről több mint 300 konténert rakodtak ki.

Az Amnesty International először január 15-én hívta fel a figyelmet a fegyverszállító hajó útjára. A hajó megbízása szerint, amelyet a Bush-kormány az IDF által Gáza ellen indított támadások előtt egy héttel hagyott jóvá, a hajó feladata a szerződésben felsoroltaknak megfelelően, 989 konténernyi lőszer és egyéb hadi felszerelés elszállítása volt az észak-karolinai Sunny Point katonai kikötőből Ashdodba. Az USA Katonai Tengeri Szállító Parancsnoksága december 31-én, a gázai konfliktus idején további két amerikai, fehérfoszfort is tartalmazó lőszerrakomány Navipe-Astakos-ból Ashdodba történő elszállításáról szóló megbízást is bejelentett, amelyeket január 9-én visszavont, bár az USA katonai szóvivője később megerősítette, hogy a Pentagon továbbra is keresi a módját annak, hogy ezeket a fegyvereket és lőszereket is kiszállítsa.

A más országnak nyújtott segítségről szóló törvény 502B szakasza előírja, hogy biztonsági célból egyetlen olyan országnak sem lehet segítséget nyújtani, amelynek kormánya a nemzetközi jog által elismert emberi jogok folyamatos és súlyos megsértésében szerepet játszik. A fegyverkivitel ellenőrzéséről szóló törvény 4. szakasza csak abban az esetben engedélyezi az amerikai katonai eszközök és képzések nyújtását, ha azt a belbiztonság törvényes biztosítására, „jogszerű önvédelemre”, az ENSZ békefenntartói tevékenységében való részvételre vagy egyéb, az ENSZ előírásainak megfelelő célra használják fel. Az USA kivitelről szóló törvénye szerint biztonsági célra szánt segítség csak akkor nyújtható, ha az Elnök tanúsítja, hogy rendkívüli körülmények állnak fenn, így az 502B szakasz megkerülhető. A Leahy-törvény az USA számára bármilyen katonai vagy rendőri egység részére nyújtott segítség legtöbb formáját tiltja, amennyiben „hiteles bizonyíték” áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az egység tagjai az emberi jogokat súlyosan megsértik.

Téma