Izrael/Elfoglalt palesztin területek: az Egyesült Államokból származó fegyveres visszaélés bizonyítékai szükségessé teszik a fegyveres embargó megerős

„Az izraeli erők az Egyesült Államok által szállított fehér foszfor lövedékeket és más fegyvereket is bevetettek palesztinok ellen, így komoly jogsértést követtek el a nemzetközi humanitárius jog ellen, beleértve a háborús bűn vétségét is. A támadások civilek és gyerekek százainak halálát okozták, továbbá az otthonok és az infrastruktúra súlyos romba döntését.” – nyilatkozta Donatella Rovera, aki az Amnesty International tényfeltáró csapatának vezetője Gázában és Izrael déli részén. „Ugyanakkor a Hamász és más palesztin fegyveres csapatok olyan rakéták százaival támadt civil területekre Izraelben, melyeket becsempésztek, vagy egyes részeit külföldön állították elő. Annak ellenére, hogy ezek a fegyverek kevésbé jelentenek halálos veszélyt az Izrael által használt hadi eszközökhöz képest, az ilyen rakétatüzelések is háborús bűnnek számítanak, és számos civil halálát okozták.”

Ismételt fegyverekkel való visszaélés vétke terheli azokat, akik felfegyverezték mindkét oldalt a három hétig tartó konfliktus előtt. Felelősséggel tartoznak az általuk beszállított fegyverekkel elkövetett erőszakért, és azonnal meg kell szüntetniük a további szállítmányozást.
 
„Izrael fő fegyver szállítmányozója, az Amerikai Egyesült Államok kötelezettséggel tartozik arra vonatkozóan, hogy megszüntessen mindenféle ellátmányt, ami hozzájárulhat a háborús törvények és az emberi jogok megsértéséhez. Az Obama kormánynak azonnal fel kell függesztenie az Izraelnek nyújtott katonai segítséget.”- nyilatkozta Malcolm Smart, az Amnesty International közel-keleti programjának igazgatója.
 
Évek óta az USA a fő szállítmányozója a hagyományos fegyvereknek Izraelben. Egy 10 éves megegyezés szerint, 2017-ig az USA 30 milliárd dollárnyi katonai segélyt nyújt Izraelnek. Mindez 25 %-os növekedés a korábbi Bush kormány időszakához képest.

Malcolm Smart szerint Izrael hadi offenzíváját nagymértékben az USA által biztosított lőszerekkel, fegyverekkel és egyéb hadi felszerelésekkel hajtották végre Gázában, az amerikai adófizetők pénzéből.

Amint a harcok befejeződtek, az Amnesty International kutatói az izraeli hadsereg által használt lőszerek komponenseit és töredékeit találták meg Gázában, iskolai játszótereken, kórházakban és az emberek otthonaiban szétszórva. Ezeknek a nagy részét az USA-ban készítették. Találtak tüzérségi és tanklövedékeket, aknavetőket, Hellfire és egyéb rakéta maradványokat, hatalmas F-16-os bombákat, és még mindig füstölő, erősen tűzveszélyes fehér foszfor maradványokat.

Újfajta rakétalövedék maradványaira is rátaláltak, amiket látszólag pilóta nélküli, távirányított repülőgépekből lőttek ki, és melyek felrobbanva rengeteg éles, apró (2mm és 4mm közötti), fémkockákat lövellnek ki. Ezek a halálos veszélyt jelentő apró fémdarabok – melyeket világosan azért terveztek, hogy maximalizálják a kárt – áthatoltak a vastag fém ajtókon, és beágyazódtak mélyen a betonfalakba is.
 
Izrael déli részén az Amnesty International megtalálta a „Qassam”, „Grad” és más rakéták maradványait, melyeket a Hamász és más palesztin fegyveres csoportok vetettek be civil területeken. Ezek a fegyvereket titokban csempészték be Gázába, vagy pedig ott készítették őket olyan összetevőkből, amiket külföldről hoztak be. Ezekkel az eszközökkel nem lehet pontosan célozni, és nem lehet őket összehasonlítani az Izrael által bevetett fegyverekkel, de súlyos anyagi károkat, sebesüléseket, és számos izraeli polgár halálát is okozták.

„Sürgetjük az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy rendeljen el egy azonnali és átfogó fegyveres embargót, Izrael, Hamász, és más fegyveres csapatok ellen addig, amíg nincs hatékony mechanizmus arra, hogy a lőszereket és más hadi felszereléseket ne használhassák a nemzetközi jogszabályok megsértésére.” – tette hozzá Malcolm Smart.
Továbbá minden államnak fel kellene függesztenie a lőszer, a hadi felszerelés, és a katonai segély szállítását Izrael, a Hamász, és más palesztin fegyveres csapatok számára, amíg fennáll az emberi jogok veszélyeztetése. Nem szabad visszatérni a fegyverszállítás kereskedelméhez, amíg az előre látható, gyilkos következményekkel sújtja a civil lakosságot Gázában és Izraelben.”

Téma