Irán – Fejezzék be a Basij milícia bevetését a tüntetések biztosítására

A Basij milícia egy önkéntesekből álló paramilitáris szervezet az Iszlám Forradalmi Gárda irányítása alatt. Tagjai megtalálhatóak iskolákban, egyetemeken, magánkézben lévő és állami hivatalokban, gyárakban, még a törzsek között is. A Basij erőket széles körűen használják a közrend biztosítására, és az eltérő véleménnyel rendelkezők elhallgattatására. Tagjait gyakran vádolják  különleges brutalitással.

A nemrég lezajlott tüntetések résztvevői közül sokan állítják, hogy egyenruhát nem viselő, fegyveres személyek, akiket a Basij milícia tagjainak hisznek, túlzott erőszakot alkalmaztak és megsértették az emberi jogokat – beleértve fizikai bántalmazást és lőfegyverek használatát – az utcai demonstrálók ellen. A Basij egyik tagjáról készült videó nyomán, amelyen a hétfői, június 15-i tüntetésen (melyen nyolcan vesztették életüket) egy ablakból éppen tüzet nyit, a hatóságoknak azonnali nyomozást kellett volna elrendelniük, és egyértelmű utasításokat kellett volna kiosztaniuk a további áldozatok elkerülése végett. Egy másik videó is széles körben elterjedt, amin egy fiatal nő látható, ahogy  egy mellkasi sérüléstől haldoklik. Ez a felvétel is a Basij tagjainak részvételét bizonyítja.

 
Az iráni kormányzat reakciója nem egy alapos vizsgálat megkezdése volt, ami tisztázná a halálesetek körülményeit, hanem inkább további figyelmeztetésekből állt, miszerint a tüntetésekkel „forradalmi módon” foglalkoznak az Iszlám Forradalmi Gárda erői, a Basij milícia és más rendőrségi és biztonsági erők.
 
„Az irániaknak, akik békésen akarják kifejezni ellenkezésüket a nemrég lezajlott választásokat körülvevő eseményekről, nincs terük és olyan erőszakkal találják szemben magukat, melyet a legmagasabb hatalom legitimizált,” mondta Hassiba Hadj Sahraoui, a közel-keleti és észak-afrikai program igazgató-helyettese.
„Itt az idő, hogy az iráni kormányzat engedélyezze a békés tüntetéseket és eltávolítsa a Basij-t az utcákról. Bármely tüntetés biztosítása a rendőrség feladata kellene, hogy legyen, vagy olyan más biztonsági erőé, amely megfelelően kiképzett és felszerelt.”

Irán legmagasabb vezetője, Ali Khamenei ajatollah pénteki beszédét követően, – melyben követelte a demonstrációk befejezését – még további tüntetések voltak szombaton Teheránban és más városokban országszerte. A hatóságok szerint 13-an vesztették életüket, és sokan megsérültek. Kormányzati források szerint több mint 400 embert tartóztattak le. Egy másik, hétfői, körülbelül 1000 fős tüntetésen Teheránban könnygázt vetettek be és embereket tartóztattak le.  

 
 „A rendőrség, amely tagadja, hogy a tüntetők közé lőtt volna, és a teheráni Legfőbb Ügyész, aki „fegyveres terroristákat” vádol a gyilkosságok elkövetésével egy friss nyilatkozatában úgy tűnik megpróbálja szétválasztani az állami szerveket az erőszakok elkövetésének felelősségétől.” – mondta Hassiba Hadj Sahraoui. „Ez még több indok arra, hogy megállítsák a Basij-t, mivel még arra sincs a  nyilvánosságnak esélye, hogy azonosítsa őket, nem is szólva arról, hogy elszámoltassa őket az erőszakért. Ha az iráni hatóságok nem képesek ellenőrizni egy ilyen milíciát, akkor fel kellene oszlatniuk. Felelőtlenség fegyvereket biztosítani, és utána nem vállalni a felelősséget, amikor visszaélnek vele”.

Az Amnesty International felszólítja az iráni hatóságokat a halálesetek teljes körű kivizsgálására, beleértve a lehetséges tárgyalás nélküli kivégzéseket, valamint a felelősök bíróság elé állítására.

 
In english:here

Téma