Iraki Kurdisztán – A biztonsági erők a törvény felett állnak

„A kurd területet elkerülte az Irak többi részén továbbra is zajló vérrontás és erőszak. A KRG fontos lépéseket tett az emberi jogok védelmének érdekében” – nyilatkozta  Malcolm Smart, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai program igazgatója. „Ugyanakkor több valós probléma továbbra is fennáll, mint például az önkényes fogva tartás, kínzás, újságírók elleni támadások és a szólásszabadság korlátozása, vagy a nők elleni erőszak. A kormánynak sürgősen figyelmet kell fordítania ezekre.”

A „Remény és félelem, emberi jogok az iraki Kurdisztánban” (Hope and Fear, Human rights in Kurdistan Region of Iraq) című jelentés alapjául részletes kutatások és interjúk szolgáltak, melyeket az Amnesty International kutatói a 2008-as kurdisztáni tényfeltáró misszió során készítettek. A tanulmány sok olyan személy esetét idézi, akiket az Asayish (a biztonsági erők) tisztjei letartóztattak és önkényesen fogva tartottak, közülük többeket kínoztak illetve többen eltűntek, sorsuk, tartózkodási helyük jelenleg is ismeretlen.

A kínzás során elektromos sokkolót alkalmaztak a test különböző részein; ököllel, lánccal, fém és fa rudakkal verték a fogva tartottakat; csuklójuknál, bokájuknál fogva fellógatták őket; a talpukat verték (falaqa); alvásmegvonással kínozták és rugdosták őket.

Több száz vád vagy per nélkül fogva tartott személyt engedtek szabadon, de a hatóságok nem voltak képesek lényegesen csökkenteni az Asayish hatalmát. Nem tudták megfékezni a két fő kurd politikai erőt – a Kurd Demokratikus Párt (Kurdistan Democratic Party-KDP) és a Hazafias Kurd Egység (Patriotic Union of Kurdistan-PUK) biztonsági erőit, a Parastin-t és a Dezgay Zanyari-t sem, melyek a KRG részét képezik.

„A KRG-nek konkrét lépéseket kell tennie ezen erők megfékezésének érdekében, és törvény előtt kell felelősségre vonnia őket, ha az emberi jogokat érvényesíteni akarja.” mondta Malcolm Smart. „A hatóságoknak többet kell tenniük a médiaszabadság érdekében, és többszörös erővel kell szembeszállniuk a diszkriminációval, a nők elleni erőszakkal, az ún. becsületbeli gyilkosságokkal, és a nőket alárendeltként kezelő férfiak erőszakos tetteivel szemben.”

A riport több olyan nő esetét is feltárja, akiket férfi rokonaik gyilkoltak meg 2008-ban, köztük a 23 éves Cilan Muhammad Amin-ét, akit bátyja fojtott meg egy másik férfival folytatott feltételezett viszonya miatt, és a 17 éves Kowan Yunis Qadir-ét, akit lelőttek, mert el akart válni férjétől. Más esetekben nők és lányok öngyilkosságot követtek el férfi rokonaik ellenük irányuló erőszakos tettei, vagy ettől való félelmük miatt. A 13 éves Rojan halálra égette magát 2008 márciusában, hogy megmeneküljön egy rákényszerített házasságtól.

„Ezek az esetek mutatják, hogy mennyi mindent kell még tennie a KRG-nek ahhoz, hogy hatékony védelmet tudjon nyújtani a nőknek és lányoknak azoktól, akik erőszakot alkalmazva akarják irányítani életüket, vagy akaratukkal ellenkező házasságba kényszerítik őket”- mondta Malcolm Smart. „Erőt nem kímélve kell törekedni arra, hogy a nők elleni erőszak elkövetőit felelősségre vonják és bebörtönözzék, és egyértelművé kell tenni, hogy akik ilyen bűntetteket követnek el, nem menekülhetnek a törvény elől.”

Háttér információ:

Az Amnesty International két, emberi jogi kérdésekkel foglalkozó memorandumot nyújtott be a KRG-nek 2008 augusztusában. A KRG Emberi Jogi Minisztériumától 2008 végén kapott válaszokat az AI figyelembe vette a riport készítése során.