Indonézia – a rendőrségi visszaéléseknek és büntetlenségnek véget kell vetni

 
A jelentés – Befejezetlen ügyek: rendőrségi elszámoltathatóság Indonéziában címmel, a letartóztatás, vallatás és fogva tartás során előforduló, széles körűen elterjedt kínzásokról és rossz bánásmódról számol be. A jelentés számos olyan esetet részletesen is leír, amikor a vádlottakkal szemben túlzott erőszakot alkalmaztak, ami egyes esetekben halálhoz vezetett. Ezek a visszaélések a büntetlenség kultúrájának elterjedtségére vezethetők vissza, az elkövetőket ritkán állítják az igazságszolgáltatás elé.

Az Amnesty International jelentése rámutat, hogy milyen széles körűen elterjedtek a visszaélések az indonéz rendőrségen belül. „A rendőrség elsődleges szerepe, hogy érvényt szerezzen a törvénynek és védelmezze az emberi jogokat, ám sok rendőr gyakran törvények feletti viselkedést tanúsít” – mondta Donna Guest, az Amnesty International ázsiai-csendes-óceáni helyettes igazgatója.

Az Amnesty International jelentése elismeri a pozitív változásokat, amiket az indonéz kormány a rendőrök viselkedésének szabályozására és az elszámoltathatóság növelésének érdekében vezetett be a rendőrségi szabályzatok és gyakorlat terén, ám ezek a változások nem tudtak véget vetni a fizikai visszaélések és megfélemlítések gyakorlatának.

Az Amnesty International Indonéziában több interjút is készített a visszaélések áldozataival, rendőrökkel, ügyvédekkel, emberi jogi csoportokkal az elmúlt 2 év során. Az AI információi alapján a droghasználók, a visszaeső szabálysértők és a nők, köztük a prostituáltak különlegesen védtelenek az erőszakkal szemben. A megkérdezettek közül többen arról számoltak be, hogy a rendőrök pénzt akartak kapni a jó bánásmód ellenében vagy a büntetés csökkentéséért.

A jelentés rámutat, hogy a rendőrség által felállított belső fegyelmezési mechanizmusok képtelenek hatékonyan kezelni a visszaélésekkel kapcsolatos panaszokat. Az áldozatok általában nem tudják, hol jelentsék be a visszaéléseket, és védtelenek a további erőszakkal szemben, ha közvetlenül a rendőrségnél tesznek panaszt. A jelentés azt is feltárja, hogy a jelenlegi külső rendőri felügyeleti szervek nem rendelkeznek megfelelő hatalommal ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsák azokat, akik felelősek a visszaélésekért.

“Most, hogy az indonéz kormány és ismert politikusok elkötelezettek a rendőrség és a közösségek közötti bizalom növelése mellett, az üzenetet nem fordítják le gyakorlati lépésekre a valóságban. Túl sok áldozat marad a valódi igazságszolgáltatás lehetősége és kártérítés nélkül, ami továbbra is erősíti a rendőrséggel szembeni általános bizalmatlanságot” – tette hozzá Donna Guest.

Az Amnesty International jelentése arra szólítja fel az indonéz kormányt, nyilvánosan is ismerje el, hogy a rendőrségi visszaélések széles körben elterjedtek és kezdeményezzen azonnali, pártatlan és hatékony nyomozást minden hiteles eset kivizsgálására. Azokat, akiket a visszaélésekben felelősnek találnak, törvény előtt kell felelősségre vonni, és az áldozatoknak kártérítést kell nyújtani. Ezen változások érdekében a kormánynak felül kell vizsgálnia a rendőrségi visszaélésekkel kapcsolatos panasztétel és -kezelés jelenlegi belső rendszerét, hogy biztosíthatóvá váljon a rendőrségi visszaélések vizsgálatának azonnalisága, pártatlansága és függetlensége. Továbbá, szükséges egy független rendőrségi panaszkezelő rendszer felállítása, amely képes befogadni és hatékonyan kezelni a panaszokat.

 
A jelentés (angolul) az alábbi címen érhető el: Report

Téma