Igazságot Ukrajnának!

Ukrajnában tíz évvel ezelőtt kezdődött el a háború, amikor az oroszok 2014-ben először megszállták, majd jogellenesen Oroszországhoz csatolták a Krímet. Az elmúlt évtizedben számtalan atrocitás érte Ukrajna lakosságát. A nemzetközi közösségnek össze kell fognia annak érdekében, hogy megvédje az emberi jogokat és a nemzetközi jog alapján súlyos bűncselekményeket elkövetőket felelősségre vonja.

Mi a probléma?

2014-ben Oroszország megszállta és jogtalanul elcsatolta az ukrajnai Krím-félszigetet, továbbá átvette az ellenőrzést a donyecki és luhanszki területek felett. 2022-ben Oroszország megkezdte Ukrajna teljes körű megszállását, ami a nemzetközi jog szerint agressziónak és bűncselekménynek minősül. Ukrajna lakossága a háború miatt immár tíz éve számtalan atrocitásnak és súlyos emberi jogi visszaélésnek van kitéve.

Az Amnesty International tíz éve dokumentálja a háborús bűnöket és a nemzetközi humanitárius és emberi jogi törvények egyéb megsértését Ukrajnában.

A 2014 óta tartó kelet-ukrajnai harcok során több mint 10 000 civil sebesült vagy halt meg. Az orosz megszállás alatt álló Krím, Donyeck és Luhanszk területein a de facto (a gyakorlatban irányító) hatóságok minden ellenvéleményt brutális eszközökkel – például erőszakos letartóztatásokkal, a független média ellehetetlenítésével vagy az ukrán nyelv oktatásának betiltásával – fojtottak el.

A két évvel ezelőtt indított teljes körű invázió kezdete óta az orosz erők válogatás nélküli támadásai több ezer civil áldozatot követeltek.  Mindeközben egyre több bizonyíték kerül elő egyéb háborús bűncselekményekről, többek között kínzásokról, szexuális erőszakról és törvénytelen gyilkosságokról. Az orosz agresszió számos alapvető emberi jog, többek között a lakhatáshoz, az egészségügyhöz és az oktatáshoz való jog megsértéséhez vezetett.

Az ukrajnai lakosok egy évtizede szenvedések között élik mindennapjaikat. Az orosz agresszió áldozatainak és túlélőinek tudniuk kell, hogy joguk van az igazsághoz és a jóvátételhez – és hogy előbb vagy utóbb, de ezt meg is kell kapniuk.

Mit tehetsz Te?

Szólítsd fel a nemzetközi közösséget, hogy vonják felelősségre a nemzetközi jog szerinti bűnelkövetőket és szolgáltassanak igazságot az orosz agresszió áldozatainak!