Három év börtönre ítélték Ahmed Samirt, a CEU hallgatóját

Három év börtönre ítélték Ahmed Samirt, a CEU antropológus hallgatóját július 4-én hétfőn. A férfit tavaly februárban tartóztatták le, júniusban négy év börtönbüntetést kapott. Habár az ítéletét idén februárban megsemmisítették, a mostani határozat ugyanabban a vádban ismét bűnösnek találta, és három év büntetést szabott ki rá.

Ahmed Samirt 2021 februárjában tartóztatták le egy speciális egyiptomi rendőri szerv, a Nemzetbiztonsági Hatóság (NSA) egyik kairói irodájában. Ezt követően öt napig ismeretlen helyszínen tartották fogva, ahol a tudományos kutatásairól, illetve a közösségi médiás tevékenységéről faggatták, miközben bekötötték a szemét, és fizikailag bántalmazták.

Ezt követően a férfit az egyiptomi Állambiztonsági Főügyészség (SSSP) ügyésze is kihallgatta, aki szintén a tanulmányairól, főleg az abortusz és az iszlám kapcsolatáról szóló kutatásairól kérdezte, majd “terrorszervezeti tagság” és “hamis hírek terjesztése” miatt 15 napos előzetes letartóztatását rendelte el.

Samirt az egyiptomi hatóságok azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban áll egy “Január 25-i Forradalmárok” nevű Facebook csoporttal, ami az egyiptomi kormány jogsértéseit kritizálja. Samir tagadta, hogy ennek az oldalnak a nyilatkozatait ő írta volna. 2021. június 22-én négy év börtönre ítélték.

Habár az ítéletet megsemmisítették idén februárban, Samir az azóta eltelt időt is bezárva töltötte. Összesen több mint tizenhat hónapja van börtönben, bizonytalan egészségügyi körülmények között, hiszen a zsúfolt és nem megfelelő higiéniájú egyiptomi börtönökben gyorsan terjed a koronavírus járvány.

A hatóságok kizárólag koholt vádak alapján tartják őt fogva, az pedig, hogy szabadon engedése helyett most ismét évekre elítélték, jól mutatja, hogyan veszik semmibe továbbra is a saját jogszabályaikat és a nemzetközi egyezményeket is.

Ahmed Samir lelkiismereti fogoly, akit kizárólag tudományos munkássága miatt ítéltek el, ezért azonnal és feltétel nélkül szabadon kell őt engedni.

Az Ahmed Samirért indított petíciónkat itt írhatod alá:

Sürgős Akció

Koholt vádak alapján tartják fogva a CEU diákját

Cselekedj

Róla pedig ebben a blogbejegyzésünkben olvashatsz bővebben: