Három emberi jogi aktivista a 2014-es Martin Ennals-díj lehetséges várományosa

A díjat a Nemzetközi Emberi Jogi Közösség ítéli oda olyan emberi jogi aktivistáknak, akik mély elkötelezettséggel végzik munkájukat, és komoly személyes kockázatot vállalnak a jó ügy érdekében. A díj célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az általuk végzett munkára, és védelmet nyújtson számukra a nyilvánosság révén.

JELÖLTEK

Cao Shunki (Kína): Fogságban veszítette életét, halálát 2014. március 14-én jelentették be. Szeptember 14-én, röviddel azelőtt tűnt el, hogy felszállt volna a repülőgépre, hogy részt vegyen az Emberi Jogi Tanács esedékes ülésén. A kínai hatóságok csak hónapokkal később ismerték el letartóztatását. Őrizetben hunyt el, miután megtagadták tőle az egészségi állapota miatt elengedhetetlenül szükséges orvosi ellátást. 2008 óta egyre erőteljesebben emelte fel hangját az információs szabadság, a szólás- és gyülekezési szabadság fontossága mellett. Tevékenysége miatt két évet töltött az „Újranevelés – a munka segítségével” elnevezésű állami átnevelő táborban, ezalatt sorozatos zaklatásnak és üldöztetésnek volt kitéve. Halála tragikus példa arra, hogy minden emberi jogi aktivistának megtorlástól kell tartania, aki együttműködik a nemzetközi emberi jogi szervezetekkel.

„Cao Shunli bátor asszony volt, aki nagy árat fizetett az emberi jogok védelmezéséért Kínában. Pusztán annyi szeretett volna, hogy a kínai kormány ismerje el az állampolgárokat megillető jogokat. Makacs igazságérzete átviláglott munkája egészén, és sok embert inspirált Kínában is arra, hogy kiálljon a jogaiért” – mondta Roseann Rife, az Amnesty International Kelet-Ázsiával foglalkozó kutatásvezetője.
Adilur Rahman Khan (Banglades): Az 1990-es évek óta Khan sok emberi jogi üggyel foglalkozott, így illegális fogvatartási esetekkel, kényszerített eltűnésekkel, és törvénytelen kivégzésekkel is. Az általa létrehozott Odhikar nevű szervezet egyike azon kevés intézményeknek, amelyek a kormánytól függetlenül működnek Bangladesben. Jelenleg büntetőeljárás alatt áll, mert feljegyzéseket készítetett 61 ember törvénytelen kivégzéséről, akiket azért ítéltek halálra, mert kormányellenes tüntetéseken vettek részt. 2013 augusztusában a rendőrség letartóztatási parancs nélkül vette őrizetbe, majd letartóztatását letagadta a nyilvánosság előtt. Az esetnek gyorsan híre ment, mely gyakorlatilag megmentette Khan életét. Jelenleg az általa alapított szervezet a bezárás fenyegeti. A Miniszterelnöki Hivatal utasítására a hatóságok akadályozzák a támogatások eljutását az Odhikarhoz.

Adilur Khan úr szerint „nevezésem erre a rendkívül rangos díjra tovább inspirál engem, valamint minden kollégámat, akik vállalták a harcot a demokráciáért és a jogrendért annak érdekében, hogy megteremtsük a társadalmi igazságosságot Bangladesben is. Az emberi jogi aktivisták elismerésének szimbólumaként a díj növeli az emberi jogi sérelmeket elszenvedők családjainak védelmét és láthatóságát a közvélemény előtt is”.
Alejandra Ancheita (Mexikó), a ProDESC alapítója és ügyvezető igazgatója: Alejandra több mint 15 éve bevándorlókkal, munkásokkal és őslakosokkal dolgozik együtt annak érdekében, hogy megvédjék földjeiket és munkával kapcsolatos jogaikat a transznacionális bányászati- és energiacégekkel szemben. A vállalatokkal folytatott viták számos alkalommal erőszakos támadásba csaptak át azokkal szemben, akiket maga Alejandra is véd. Azon első jogvédők közé tartozik, akik felvették a harcot a transznacionális vállalatokkal annak érdekében, hogy azoknak el kelljen ismerniük felelősségüket a mexikói bíróságok előtt, ha a helyi közösségek érdekeit és jogait nem veszik figyelembe. Mexikóban az emberi jogi aktivistákkal szemben elkövetett támadások, fenyegetések és gyilkosságok pontos sémája rajzolódik ki. Ancheita kisasszony és a ProDESC megfigyelésnek és a nemzeti médiában folytatott rágalmazási kampánynak is áldozatul esett, egy alkalommal az irodájukat is megtámadták.

Alejandra Ancheita szerint „a díj általi elismerés felhívja a figyelmet az egyre növekvő erőszakra, amelyet az emberi jogvédőknek el kell szenvedniük Mexikóban. Különösen a női aktivisták vannak nehéz helyzetben. Remélem, a jelölés jobb körülményeket és nagyobb biztonságérzetet nyújt nemcsak a magam, de minden más országombéli jogvédő számára.”

A díjat október 7-én, ünnepélyes keretek között adják át Genfben.

A Martin Ennals-díj nevét egy 1991-ben elhunyt brit aktivistáról kapta, aki 1968 és 1980 között az Amnesty International (AI) emberi jogi szervezet főtitkára volt. A díjat olyan tekintélyes nemzetközi emberi jogi szervezetek ítélik oda évenként, mint az AI, a Human Rights Watch, a Jogászok Nemzetközi Bizottsága és a Kínzásellenes Világszervezet. A 20 ezer svájci frankkal járó kitüntetés célja az emberi jogok területén végzett további munka bátorítása.

A Martin Ennals-díj egyedülálló együttműködés a világ tíz legfontosabb emberi jogi szervezete között:
Amnesty International
Human Rights Watch
Human Rights First
Emberi Jogok Nemzetközi Helsinki Szövetsége (International Federation for Human Rights)
Kínzás elleni Világszervezet
Front Line Defenders
Jogászok Nemzetközi Bizottsága
EWDE Germany
International Service for Human Rights
HURIDOCS

Téma