Halálbüntetések és kivégzések a koronavírus árnyékában

A koronavírus-járvány sem akadályozta meg, hogy 18 országban is embereket végezzenek ki 2020-ban. Az Amnesty International legújabb globális halálbüntetés-jelentése szerint bár az általános trend a halálbüntetés alkalmazásának csökkenése volt tavaly, néhány ország még a korábbinál is több emberrel végzett 2020-ban.

2020 top kivégzői között találjuk Egyiptomot, amelyik a korábbi évhez képest megtriplázta a kivégzések számát, és Kínát, amely előre bejelentette, hogy a lehető legszigorúbban fogja megtorolni a vírussal kapcsolatos szabálysértéseket, legalább egy embert ilyen vádak miatt ítéltek halálra és végeztek ki. Eközben a Trump adminisztráció 17 évnyi szünet után tovább folytatta a szövetségi kivégzéseket, és megdöbbentően sok, 10 embert öltek meg kevesebb mint 6 hónap alatt. India, Omán, Katar és Tajvan is tovább folytatta az emberek kivégzését.

“Miközben a világ a koronavírus elleni védekezéssel volt elfoglalva, voltak kormányok, amelyeket ez sem hatott meg, és elhatározták, történjen bármi, ők folytatják a kivégzéseket.” – mondta Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára.

“A halálbüntetés egy borzalmas jogsértés, ragaszkodni hozzá egy világjárvány közepén pedig csak még jobban rávilágít az elemi kegyetlenségére. Még normális körülmények között sem könnyű megállítani egy ember kivégzését, a világjárvány miatt azonban sokszor az ügyvédek személyesen nem is találkozhattak az ügyfeleikkel, azok pedig, akik segíteni akartak a halálraítélteken, ezt csak a saját egészségük kockáztatásával tehették meg. A halálbüntetés alkalmazása ilyen körülmények között még súlyosabb támadása az emberi jogok ellen.”

A járvány miatt korlátozások miatt sok országban sérült a tisztességes eljáráshoz és a jogi képviselethez való jog. Ez volt a helyzet az USA-ban is, ahol az ügyvédek arról számoltak be, hogy nem tudták a megfelelő nyomozati munkát ellátni az ügyfelük érdekében, és  nem tudtak vekük személyesen sem találkozni.

A világ 5 legnagyobb vesztőhelye

Kínában államtitok, hogy hány embert ítéltek halálra és végeztek ki, emiatt lehetetlen pontos számot mondani, így az Amnesty International adataiban a kínai számok nem szerepelnek. Azonban feltehetőleg Kínában minden évben több ezer embert végeznek ki, ezzel pedig minden valószínűség szerint Irán (246), Egyiptom (legalább 107), Irak (legalább 45) és Szaúd-Arábia (27) előtt a világ legtöbb embert kivégző országa.

Egyiptomban 2020-ban háromszor annyi embert végeztek ki, mint korábban, ezzel az ország a globális lista 3. helyére került. Legalább 23 embert végeztek ki politikához köthető ügyekben, életüket az egyiptomi hatóságok tisztességtelen eljárások során, kínzások és erőszakos eltüntetések árán kikényszerített vallomások alapján vették el. Októberben és novemberben végezték ki a legtöbb embert legalább 57-et (53 férfit és 4 nőt).

Bár Iránban a korábbi évekhez hasonlóan csökkent a kivégzések száma, az ország egyre inkább a hatalommal szembeni kritikus hangokkal, békés tüntetőkkel és a kisebbségi csoportokkal szembeni leszámolásra használja a halálbüntetést, semmibe véve ezzel a nemzetközi jog előírásait.

Az ázsiai-csendes-óceáni régió több országa is megsértette a nemzetközi jogi előírásokat, amikor olyan embereket ítélt halálra és végzett ki, akik nem követtek el szándékos emberölést. Kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt ítéltek halálra embereket Kínában, Indonéziában, Laoszban, Malajziában, Srí Lankán, Thaiföldön és Vietnámban, korrupció miatt Kínában és Vietnámban, istenkáromlásért Pakisztánban. Bangladesben és Pakisztánban külön törvények alapján felállított olyan bíróságok ítéltek halálra embereket, amelyek nem a rendes bíróságokra vonatkozó eljárási szabályok alapján működnek. A Maldív-szigeteken öt olyan fiatalt ítéltek halálra, akik a bűncselekmény elkövetése idején még nem töltötték be a tizennyolcat.

Az USA volt az egyetlen ország az amerikai kontinensen, amely 2020-ban embereket végzett ki. Júliusban a Trump adminisztráció 17 év után újrakezdte a szövetségi kivégzéseket, ezenkívül pedig 5 tagállamban is kivégeztek 7 embert.  

Egy évtizede a legkevesebb kivégzés

Legalább 483 embert végeztek ki tavaly a világon, nem számítva azokat az országokat, amelyekben államtitoknak számítanak ezek az adatok, vagy csak nagyon kevés információ áll rendelkezésre (Kína, Észak-Korea, Szíria és Vietnám). Bár sokkolóan magas ez a szám, az Amnesty adatai szerint az elmúlt 10 évben még soha nem volt ennyire alacsony a kivégzettek száma (26%-al kevesebb, mint 2019-ben és 70%-al kevesebb, mint a 2015-ben, amikor ez a szám 1634 volt).

Az Amnesty jelentése szerint ennek oka egyrészt, hogy néhány ország a szokásosnál kevesebb embert végzett ki, illetve ugyan kisebb mértékben, de annak is, hogy a koronavírus-járvány miatt kivégzéseket halasztottak el.

Az adatok szerint Szaúd-Arábiában 85%-al kevesebb embert végeztek ki 2020-ban (2019-ben 184-et, míg tavaly 27-et), Irakban pedig kevesebb mint fele annyit (100 illetve 45), mint egy évvel korábban. Nem tudunk kivégzésről Bahreinben, Japánban, Pakisztánban, Szingapúrban és Szudánban, pedig mindegyik országban volt rá példa 2019-ben.

36%-al kevesebb ember ítéltek halálra (legkevesebb 1477-et) világszerte mint egy évvel korábban. Az Amnesty adatai szerint 54-ből 30 országban csökkent a halálos ítéletek száma. A csökkenés több esetben a koronavírus-járvány miatt elhúzódó vagy elhalasztott bírósági eljárásoknak köszönhető.

Kivételt jelentett Indonézia, ahol 46%-al nőtt a halálos ítéletek száma (2020-ban 117, 2019-ben 80) és Zambia, ahol 119 embert ítéltek halálra tavaly, 18-al többet mint egy évvel korábban. Ezzel Zambia lett a szubszaharai régió csúcstartója.

Véget kell vetni a halálbüntetésnek

2020-ban Csád és Colorado az USA-ban eltörölte a halálbüntetést. Kazahsztán vállalta, hogy eltörli a halálbüntetést, Barbados pedig száműzte a kötelezően kiszabandó halálbüntetést a jogrendszeréből.

“Bár néhány ország még 2020-ban is alkalmazta a halálbüntetést, az általános kép 2020-ban biztató volt. Csád és Colorado eltörölte a halálos ítéletet, a kivégzések száma pedig csökkent. A világ ezzel is közelebb került ennek a kegyetlen, embertelen és megalázó büntetésnek a megszűnéséhez.” – mondta Agnès Callamard.

“A történelemben először 123 ország támogatta az ENSZ Közgyűlésében a kivégzésekre vonatkozó globális moratóriumot, érezhetően egyre nagyobb a nyomás az országokon. Virginia nemrég az első déli állama lett az USA-nak, amely eltörölte a halálbüntetést, és több, a szövetségi halálbüntetés eltörlését célzó javaslat is a Kongresszus előtt van. Egyre közelebb vagyunk egy halálbüntetés nélküli világhoz, felszólítjuk tehát a Kongresszust, hogy az Egyesült Államok is vessen véget annak.”

“Felszólítjuk azokat az országokat, amelyek még nem szabadultak meg a halálbüntetés kegyetlen és embertelen gyakorlatától, hogy 2021 legyen annak az éve, amikor mindenkorra véget ér az államok általi emberölés. Az Amnesty addig folytatja a halálbüntetés elleni munkáját, ameddig a halálbüntetés nem lesz több, mint egy rossz emlék.”