Halálbüntetés néhány kormánykritikus poszt miatt – a nyugalmazott szaúdi tanárt azonnal fel kell menteni  

Békés online tevékenysége miatt halálra ítéltek egy nyugalmazott tanárt Szaúd-Arábiában. Az 54 éves Mohammad bin Nasszer al-Ghamdi az X felületén (korábban Twitter) és a YouTube-on tett közzé olyan tartalmakat, amelyekkel kritizálta a szaúdi királyt és a koronaherceget, az ország külpolitikáját és gazdasági helyzetét, valamint felszólított más politikai foglyok szabadon bocsátására. Nasszer al-Ghamdi a posztokat két olyan közösségi média profilon tette közzé, amelyeknek összesen 10 követője van. Teljességgel elfogadhatatlan, hogy a volt tanárt békés vélemény nyilvánítása miatt kivégezhetik. Az Amnesty International felszólítja a szaúdi hatóságokat, hogy tegyék semmissé a Mohammad bin Nasszer al-Ghamdi elleni ítéletet, és azonnal,feltétel nélkül engedjék őt szabadon. 

Az Amnesty International az elmúlt két évben folyamatosan dokumentálta, hogy a közösségi médiát szabad véleménynyilvánításra használók elleni önkényes fellépés egyre inkább fokozódik Szaúd-Arábiában. Ezt jól mutatja Mohammad bin Nasszer al-Ghamdi, egy 54 éves nyugalmazott tanár esete, akit az X felületén megosztott, a kormánnyal szemben kritikus posztjai miatt ítéltek halálra. Mohammad testvére, Dr. Szaeed bin Nasszer al-Ghamdi egy közismert szaúdi tudós, aki korábban szintén kritikus volt az ország vezetésével szemben, és emiatt most politikai száműzetésben él az Egyesült Királyságban. Testvére ítélete kapcsán az Amnestynek azt mondta: Mohammadot szerinte azért akarják kivégezni, hogy megtorolják az ő aktivista tevékenységét.  

A szaúdi Speciális Büntetőbíróság a Mohammad elleni eljárás során a számítógépes bűnözés és a terrorizmus elleni törvények homályos rendelkezéseire hivatkozott, amelyek a békés online véleménynyilvánítást gyakorlatilag a terrorizmussal teszik egyenlővé. (Szaúd-Arábiában utóbbi az egyik legsúlyosabb bűncselekmény, amely a saría szélsőséges iszlám jogrend szerint halálbüntetéssel sújtható még akkor is, ha az elkövető kiskorú).  

Szaúd-Arábia a világ egyik legnagyobb kivégzőországa. A királyságban tavaly 196 embert sújtott halálbüntetés. Ez a szám háromszorosa a 2021-ben és legalább hétszerese a 2020-ban regisztrált adatoknak. Információink szerint a kivégzések száma idén már legalább 94-nél tart.  

Az Amnesty International kivétel nélkül minden esetben ellenzi a halálbüntetést, függetlenül a bűncselekmény jellegétől vagy körülményeitől, a bűnösség vagy ártatlanság tényétől, illetve a kivégzés során használt módszerektől.  

Felszólítjuk a szaúdi igazságügyi minisztert, hogy haladéktalanul gondoskodjon Mohammad Nasszer bin al-Ghamdi szabadon bocsátásáról!