Halálbüntetés 2013: Néhány országban kiugróan sok a kivégzés

Iránban és Irakban kimagaslóan sok a 2013-ban végrehajtott kivégzések száma, s ez hátráltatja a halálbüntetés eltörlésének globális trendjét, közölte az Amnesty International a halálbüntetésről közölt éves jelentésében.

Az országok egy része aggasztóan sok kivégzést hajtott végre 2013-ban – főleg a két közel-keleti állam – így a tavalyi évhez képest közel 100 emberrel többet végeztek ki vilászerte, mely majdnem 15%-os növekedést jelent.

„Szégyenteljes az Iránhoz és Irakhoz hasonló országokban tapasztalt állami gyilkosságsorozat. Azok az országok, amelyek ragaszkodnak a halálbüntetéshez, a történelem rossz oldalára állnak, és egyre elszigeteltebbé válnak.” – nyilatkozta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára. „Néhány ország hajtotta végre az értelmetlen és államilag finanszírozott gyilkosságok nagy részét. Azonban ezek mégsem képesek a halálbüntetés globális eltörlése felé irányuló törekvések folyamatát meg nem történtté tenni.”

Irán a legalább 369, és Irak a 169 végrehajtott kivégzéssel a halálbüntetést alkalmazó országok rangsorában a második és harmadik helyen áll. A listát Kína vezeti. Bár a kivégzések számát titokban tartják Kínában, az Amnesty International meggyőződése, hogy több ezer embert végeznek ki az országban évente. Szaúd-Arábia (79) és az Amerikai Egyesült Államok (39) a negyedik és ötödik helyen vannak, míg Szomália (34) a hatodik helyet foglalja el a rangsorban.

2012-höz képest, amikor 682 kivégzést hajtottak végre, 2013-ban – Kínát nem számítva – legalább 778 kivégzés történt a világon.

2013-ban összesen 22 országban végeztek ki embereket, ami egy országgal több az előző évhez képest. Indonézia, Kuvait, Nigéria és Vietnám ismét visszaállította a halálbüntetést.

A 2013-as kedvezőtlen fordulatok ellenére, az elmúlt 20 évben folyamatosan csökken a halálbüntetést alkalmazó országok száma. Regionálisan is előrelépés tapasztalható 2013-ban.

Sok olyan ország van, amelyben 2012-ben volt kivégzés – köztük Gambia, az Egyesült Arab Emirátusok és Pakisztán – a hatóságok 2013-ban mégis felfügggesztették a halálbüntetés hsználatát. Fehéroroszország is véget vetett a kivégzéseknek, ezért Európa és Közép-Ázsia 2009 óta először lett halálbüntetés mentes 2013-ban.

Húsz évvel ezelőtt 37 ország még aktívan alkalmazta a halálbüntetést, 2004-re ez a szám 25-re csökkent, a múlt évben pedig már csak 22 országban szabták ki a legsúlyosabb büntetést. Az elmúlt öt évben mindössze kilenc ország alkalmazott kivégzést minden egyes évben.

„A hosszútávú trend egyértelmű – a halálbüntetés lassan már a múlté. Sürgetünk minden egyes kormányt, amely az igazságszolgáltatás nevében még ma is gyilkol, hogy haladéktalanul vezessen be moratóriumot a halálbüntetés ellen, majd törölje azt el teljesen.” – közölte Salil Shetty.

Sok olyan ország van, ahol titkolják a kivégzéseket: nem tesznek közzé semmilyen információt ezekről, és sok esetben a családtagokat, ügyvédeket és a nyilvánosságot sem értesítik.

Módszerek és bűncselekmények

2013-ban a kivégzési módszerek a következők voltak: lefejezés, áramütés, golyó általi halál, akasztás és halálos injekció. Nyilvános kivégzéseket Iránban, Észak-Koreában, Szaúd-Arábiában és Szomáliában rendeztek.

Olyanokat is halálra ítéltek, akik olyan, halálos áldozattal nem járó bűncselekményt követtek el, mint a rablás, a kábítószerrel való visszaélés, valamilyen gazdasági bűncselekmény, vagy olyan tettek, amelyeknek nem szabadna bűntettnek minősülniük, mint például a „házasságtörés” és az „istenkáromlás”. Sok országban homályosan megfogalmazott „politikai bűncselekményekre” hivatkoztak, hogy menekülésre kényszerülő embereket végezhessenek ki.

REGIONÁLIS ÁTTEKINTÉS

Közel-Kelet és Észak-Afrika

Irakban már harmadik éve erősen növekszik a kivégzések száma. Legalább 169 embert végeztek ki, ami az előző évhez képest majdnem egyharmados növekedést jelent. Többségüket homályos terrorizmussal kapcsolatos vádak alapján ítéltek el.

Iránban legalább 369 kivégzést ismertek el a hatóságok. Megbízható forrásokból még több száz titkos kivégzésről lehet tudni, így összesen több, mint 700 eset történt az országban.

Szaúd-Arábiában továbbra is ugyanolyan sok kivégzést hajtottak végre, mint az elmúlt két évben (2013-ban legalább 79 esetről tudunk). Három év után először végeztek ki Szaúd-Arábiában három fiatalkorú elkövetőt, megsértve ezzel a nemzetközi jogot.

Iránban, Irakban és Szaúd-Arábiában – Kínát nem beleszámolva – történt az összes kivégzés 80%-a.

Ezekben a régiókban csupán korlátozott fejlődés volt megfigyelhető. Három év után először nem végeztek ki senkit az Egyesült Arab Emirátusokban, valamint Jemenben már a második éve csökkent a kivégzések száma.

Afrika

A szubszaharai Afrikában mindössze öt országban hajtottak végre kivégzéseket: Botswana, Nigéria, Szomália, Dél-Szudán és Szudán területén. Nigériában, Szomáliában és Szudánban hajtották végre a régió összes kivégzésének több mint 90%-át. A Szomáliában feljegyzett kivégzések száma 2012-ben 6 volt, míg 2013-ban ez a szám már legalább 34-re ugrott.

Nigériában hét éve először akasztottak fel négy férfit. Ezt követően Goodluck Jonathan – Nigéria elnöke – zöld utat adott a halálbüntetés visszaállításának az országban.

A régióban számos állam, köztük Benin, Ghána és Sierra Leone, jelentős lépést tett afelé, hogy eltörölje a halálbüntetést. Ezt vagy az alkotmány vagy a büntető tövénykönyv módosításával igyekeznek elérni.

Észak- és Dél-Amerika, valamint a Karibi-szigetek

Ismételt az USA volt az egyetlen ország, amelyik a térségben kivégzést hajtott végre. 2012-hez képest néggyel kevesebb (39) embert végeztek ki tavaly. Texas államban történt a kivégzések 41%-a. Közben Maryland a 18. olyan állam lett, amely eltörölte a halálbüntetést. Több karibi ország először számolt be üres halálsorokról, amióta az Amnesty International vizsgálódik a témában (1980).

Ázsia

Tavaly Vietnámban és Indonéziában is újra végeztek ki embereket. Négy éve először alkalmazta Indonézia a halálbüntetést – 2013-ban 5 embert végeztek ki, köztük két olyan személyt, akiket drogkereskedelem vádjával ítéltek el.

Kína továbbra is több embert végez ki, mint a világ többi országa együttvéve, de mivel a halálbüntetést államtitokként kezelik, ezért lehetetlen megbízható adatokhoz jutni. Minimális fejlődés volt megfigyelhető az országban: új jogi védelmet vezettek be a halálbüntetéssel kapcsolatos esetekben, valamint a Legfelsőbb Bíróság bejelentette, hogy megszüntetik a kivégzett foglyok szervkereskedelmét.

Szingapúrban nem jelentettek kivégzéseket, és néhány halálra ítéltnek átváltoztatták a büntetését. A csendes-óceáni területek továbbra is halálbüntetés mentes övezetnek számítanak, annak ellenére, hogy Pápua Új-Guinea azzal fenyegetőzik, hogy visszaállítja a halálbüntetést.

Európa és Közép-Ázsia

2009 óta először kivégzés mentes övezetnek számít Európa és Közép-Ázsia. Fehéroroszország az egyetlen olyan ország, amely még mindig alkalmaz halálbüntetést a térségben, de 2013-ban nem végeztek ki senkit.

Téma