Győzelem a román bíróságon: törvénytelen az erőszakos kilakoltatás Kolozs megyében

Az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) és az Amnesty International üdvözli a Kolozs megyei táblabíróság döntését, ami kimondja, hogy törvénybe ütköző volt a kolozsvári polgármester 2010 decemberében született döntése, amelynek értelmében 300 roma származású lakost telepítettek ki erőszakkal a városból egy szeméttelep mellé.

A bíróság felszólította a város vezetőségét, hogy fizessenek kártérítést az érintett romáknak kilakoltatásuk és a Patarétre való átköltöztetésük, valamint a nem megfelelő lakhatási körülmények miatt. A bíróság továbbá arra kötelezte a várost, hogy a román törvények szerint meghatározott minimális követelményeknek megfelelő lakhatási körülményeket biztosítsanak a romáknak. A döntés nem végleges.

Az ERRC támogatott egy helyi jogi társaságot, hogy képviseljék a mintegy kétszáz kilakoltatott romát, s korábban egy egyesület felállításában is segítettek a közösségnek, hogy harcolhassanak a jogaikért.

„A kilakoltatott közösséget képviselő egyesület igazgatójaként szeretném kifejezni hálámat a román igazságszolgáltatási rendszernek, hiszen megvizsgálták a bizonyítékokat és nem politikai érdekből döntettek” – nyilatkozta Florin Stancu, a Coastei utcából kilakoltatott romák közösségi egyesületének ügyvezető igazgatója.

Claudia Greta, roma jogi aktivista, a kilakoltatott romák közösségi egyesületének tagja szerint „Ez egy rendkívül fontos döntés, hiszen három éve folyamatosan harcolunk érte. Végre kedvező eredményt értünk el, így azt látjuk, hogy az igazságszolgáltatás lehet elfogulatlan Romániában. A kilakoltatás sokkoló hatása ellenére ez az ítélet erőt ad nekünk, hogy folytassuk a 2010 decemberében megsértett jogaink érvényesítésért folytatott harcunkat. Tovább fogunk küzdeni mindaddig, amíg vissza nem költözhetünk a városba, ahova tartozunk.”

Az ERRC és az Amnesty International arra kéri a város vezetőségét, hogy a döntést minél előbb hajtsák végre.

„Üdvözöljük a bíróság döntését, amely kimondja, hogy az erőszakos kilakoltatás törvénytelen volt” – mondta Dezideriu Gergely, az ERRC ügyvezető igazgatója – „a Patarétre kilakoltatott romák három évet töltöttek szó szerint egy szemétdomb szélén, ahonnan sokkal nehezebben jutottak el az iskolába, a munkába vagy az orvosi rendelőbe. Arra kérjük a hatóságokat, ne fellebbezzenek a döntés ellen, keressenek alternatív megoldást a lakhatásra és tárgyaljanak a közösséggel, lehetővé téve, hogy a romák a városban élhessenek és dolgozhassanak.

Az ERRC és az Amnesty International üdvözli a döntést, a tény mégis az, hogy a Coastei utca közössége a negyedik évét kezdi a Pataréten. A kilakoltatott roma családok továbbra is szennyezett, túlzsúfolt és veszélyes körülmények között élnek. Szükségszerű, hogy a helyi hatóságok azonnali hatállyal hajtsák végre az ítéletet.

„A Kolozs megyei táblabíróság döntése erőteljes jelzés a román helyhatóságoknak, hogy az erőszakos kilakoltatás és emberek nem megfelelő lakhatási körülmények közé kényszerítése elfogadhatatlan megoldás. A döntés a román kormánynak is irányadó, azt mutatja, hogy egy az erőszakos kitelepítést tiltó törvényre lenne szükség.” – mondta Jezerca Tigani, az Amnesty Inernational Európai és Közép-Ázsiai Program helyettes igazgatója.A pataréti helyzet nem egyedülálló Romániában, mely a romákat érintő aggasztó trendet mutatja. Legutóbb 2013 szeptemberében, Eforie Sud településen 101 ember, köztük 55 gyerek került az utcára változó időjárási viszonyok mellett, miután a házukat építési engedély hiányában lerombolták. Jogorvoslat nem áll rendelkezésre mindaddig, amíg az ügy folyamatban van.

Az ERRC és az Amnesty International felhívja az összes romániai hatóságot, hogy vegyék figyelembe a bíróság döntését a Coastei utcai törvényellenes kilakoltatásáról, és szüntessenek be mindennemű roma közösséget érintő kilakoltatást.

Claudia Greta 140109

Claudia Greta, roma jogi aktivista, gyermekével