Georgia: elfogadták a “külföldi ügynök” törvényt

Kedden elfogadta a georgiai parlament a jogsértő „külföldi ügynök” törvényt. Marie Struthers, az Amnesty International kelet-európai és közép-ázsiai igazgatója szerint:

“Georgiai kormánypártja buldózerrel tolta keresztül ezt a káros törvényt, amely lábbal tiporja az emberi jogokat”.

“Ez a törvény ellentétes az ország nemzetközi kötelezettségeivel, jogsértő módon korlátozza a véleménynyilvánítás és az egyesülés szabadságát, illetve a civil társadalom szabad és hatékony működését. A független civil szféra nemcsak az emberi jogok védelméhez és az alapvető szolgáltatások nyújtásához járul hozzá, hanem fontos fékeket és ellensúlyokat is biztosít az emberi jogok egyre fokozódó korlátozásával szemben.

“Felszólítjuk a hatóságokat, hogy hagyjanak fel a véleménynyilvánítás, a békés gyülekezés és az egyesülés szabadságának elfojtására irányuló erőfeszítéseikkel. Ennek a jogszabálynak nincs helye egy olyan társadalomban, amely tiszteletben tartja az emberi jogokat. Ez egy sötét nap Georgia számára, de a küzdelemnek még nincs vége.”

Háttér

Május 14-én a parlament harmadik és egyben utolsó olvasatban elfogadta a “külföldi ügynökökről” szóló törvényt. Jelenleg az elnöki aláírásra vár, mielőtt hatályba lép. Ha ez megtörténik, minden olyan civil szervezetet, amelynek költségvetésének több mint 20%-a külföldi forrásból származik, “külföldi hatalom érdekeinek közvetítőjeként” kell magát nyilvántartásba vennie. Emiatt várhatóan számos elismert civil szervezet fejezi be a működését, hogy elkerüljék a rágalmazást, a megbélyegzést és az egyesülési szabadsághoz való joguk jogellenes korlátozását.

A korábbi napokhoz hasonlóan az aktivisták kedden is a fővárosban, Tbilisziben a parlament bejáratánál gyűltek össze. A jelentések szerint a rendőri erők összecsaptak a törvényt ellenző tüntetőkkel. Vízágyúkat és különleges rendőri egységeket vetettek be, a főváros fő sugárútján, a Rustavelin lezárták a forgalmat.

Téma