Fülöp-szigetek: Ezrek szenvedik el mindanao-i béketárgyalások meghiúsulását

Az Amnesty International képviselői Mindanaora utaztak az augusztusi harcok következményeként kialakult konfliktus helyzetek feltérképezésére. Ennek keretein belül interjúkat készítettek a helyi szervezetekkel.  A közzétett jelentés kiemeli az emberi jogi visszaéléseket, amelyeket a béketárgyalások megszakadása óta elkövettek, beleértve: 
  • legalább száz polgári személy halálát okozták augusztus óta, néhányukat találomra választottak ki a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) harcosai
  • körülbelül 140 férfit, nőt és gyermeket ejtettek túszul
  • majdnem 400.000 ember él menekülttáborokban, hátrahagyva otthonát, terményeit és állatait a harcok elől menekülve. Sok otthont felégettek és kiraboltak, a jelentések szerint mind a MILF harcosai, valamint a fülöp-szigeteki hadsereg katonái.
  • a felfegyverzett, képzetlen és felelősségre nem vonható civil polgárőrség tevékenységét.

Az erőszak legutóbbi fellángolását a fülöp-szigeteki Legfelsőbb Bíróság döntése követte, hogy megakadályozzák a Megállapodási Memorandum (Memorandum of Agreement) ratifikálását a kormány és a MILF között augusztusban. A megegyezés célja a négy évtizedes konfliktus lezárása volt és a békefolyamat részét képezte.

A MILF és a béketárgyalásokat ellenző helyi csoportok tárgyalási stratégiaként erőszakot alkalmaztak, és ennek emberek százezrei fizetik meg az árát, nyilatkozott Donna Guest, az Amnesty International ázsiai- és csendes-óceáni igazgatóhelyettese.

A fülöp-szigeteki kormánynak és a MILF-nek kötelessége tisztázni parancsnokaikkal és a reguláris erőikkel, hogy a polgári lakosságot érő támadásokat nem tűrik el, és bárkit, akit meggyanúsítanak ilyen erőszakos cselekmények elkövetésével, eltávolítanak a posztjáról, illetve olyan helyzetéből, ahol újabb visszaéléseket követhetne el. Ellenkező esetben Mindanao népe számára, amennyiben továbbra is az erőszakos cselekmények célpontja marad, a jövő kilátástalan lesz, nyilatkozta Donna Guest.

Háttér


A „Meghiúsult béketárgyalások Mindanaoban: A fülöp-szigeteki konfliktus emberi áldozatai” című jelentés a nyáron kiújult erőszakos cselekmények csúcspontján készített interjúk és az ország emberi jogi helyzetének folyamatos követése alapján készült.

2008. augusztus 4-én a fülöp-szigeteki Legfelsőbb Bíróság időszakos korlátozást vezetett be a korábban elfogadott Megállapodási Memorandummal szemben (MOA-AD). A döntést követő napokban az MILF milíciái támadásokat hajtottak végre a polgári lakosság ellen Észak-Cotabato, Lanao del Norte és Saranggani tartományokban. Október 14-én a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a Memorandum alkotmányellenes. A konfliktus érinti a Fülöp- Szigetek déli részén élő muzulmánok autonómiáját is.

Téma