Ezreket fenyeget kivégzés: Pakisztán szégyenszemre visszatér a halálbüntetéshez

Kivégzésre váró foglyok ezrei kerültek egy lépéssel közelebb az akasztófához szerdán, miután a pakisztáni kormány bejelentette, hogy megváltoztatja a halálbüntetéssel kapcsolatos álláspontját, és nem hosszabbítja meg a halálbüntetésre vonatkozó moratóriumot – jelentette be az Amnesty International.

Ez a szégyenteljes meghátrálás semmiféle megoldást nem nyújt Pakisztán biztonsági és közrendi problémáira” – nyilatkozta Rupert Abbott, az Amnesty International délkelet-ázsiai és csendes-óceáni térséggel foglalkozó igazgatóhelyettese. „Ebben az évben már három foglyot végeztek ki terrorizmussal nem kapcsolatos vádak alapján. A bejelentés hátborzongató bizonyíték a kivégzések tervezett mértékére a pakisztáni kormány rövidtávú elképzeléseiben.”

Tavaly decemberben a pakisztáni hatóságok részben felfüggesztették a halálbüntetésre vonatkozó moratóriumot, amely 2008 óta volt hatályban. A kormány a pesavari iskolában történt vérengzés után engedélyezte a halálbüntetést, de kizárólag terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények esetén.

A Pakisztánban azóta kivégzett 24 emberből azonban legalább három állítólagos bűntetteinek semmi köze nem volt a terrorizmushoz. A mostani döntés értelmében minden főbenjáró vétség esetén kiszabhatóvá válna a halálbüntetés.

Becslések szerint Pakisztánban több ezer ember vár halálbüntetésre különböző bűncselekmények vádjával. Sok halálos ítélet tisztességtelen eljárás végén születik. Az eljárásokra jellemző, hogy a vádlottak nem jutnak megfelelő jogi képviselethez, és olyan bizonyítékok alapján ítélik el őket, amelyek a nemzetközi jog szempontjából elfogadhatatlanok.

Pakisztán szembemegy a globális trenddel. A világ legtöbb országa jogszabályban vagy gyakorlatban utasítja el a halálbüntetést. Ez az elképzelhető legkegyetlenebb, legmegalázóbb büntetés, amely ráadásul semmilyen elrettentő hatással sem bír. A halálbüntetés alkalmazása mindig borzalmas, de Pakisztánban a tisztességtelen bírósági eljárások gyakorisága miatt különösen aggasztó” – hangsúlyozta Rupert Abbott.

Ma már 140 ország voksol a halálbüntetés eltörlésére. Az Amnesty International minden esetben kivétel nélkül ellenzi a halálbüntetést, tekintet nélkül a bűntett természetére vagy körülményeire, a vádlott ártatlanságára vagy bűnösségére, illetve a kivégzés módjára.