EU-India csúcstalálkozó: Vallásszabadságot mindenkinekAz Amnesty International szerint az emberi jogokról is tárgyalni kell Indiával a marseillei csúcstalálkozón folytatott ülések során. A globális kihívásokat, például az élelmiszer-biztonságot és a klímaváltozást taglaló tárgyalások nem lehetnek teljesek az emberi jogok említése nélkül. Az Amnesty International ezért kéri az Európai Uniót, hogy tárgyaljon Indiával a halálbüntetés megszüntetéséről, az emberi jogvédők zaklatásáról és a vallási kisebbségek elleni támadásokról.

Nicolas Beger, az Amnesty International EU igazgatója szerint Indiának, mint a legjelentősebb regionális hatalomnak és a világ legnagyobb demokráciájának jó példát kell mutatnia, és árnyalnia a képen, amit korábban az emberi jogok megsértésével országáról kialakított.

A halálbüntetések megszüntetésével India kezdeményezése jelzésértékű lenne egész Ázsia számára, ahol ma a legtöbb kivégzést hajtják végre. India szerint csak a legritkább esetben alkalmazza a halálbüntetést, ám az Amnesty International információ ellentmondanak ennek. A szervezet attól tart, hogy továbbra is önkényesen és megkülönböztető módon hoznak halálos ítéleteket.

Az Európai Uniónak erélyesebben kéne fellépnie az indiai hatóságokkal szemben, hogy azok hatékonyabban előzzék meg és vizsgálják ki a keresztény és muszlim kisebbségek elleni támadásokat. Mostanáig nagyon kevés fejlődés volt tapasztalható az indiai igazságszolgáltatás munkájában annak érdekében, hogy bíróság elé állítsák a bűncselekmények elkövetőit.

Az Európai Uniónak egyértelműen fel kell hívnia India figyelmét arra, hogy a vallásszabadság és a kisebbségek tisztelete nélkülözhetetlen demokratikus pillérek – tette hozzá Beger.

Az Amnesty International örömmel fogadja a keresztények elleni legutóbbi támadások napirendre vételét a csúcstalálkozón, ugyanakkor reméli, hogy az Unió nem fog ezen a ponton megállni. Hiszen muszlimokat is rendszeresen érnek szélsőséges támadások, továbbá az emberi jogvédők gyakran zaklatásnak, és szólásszabadságuk korlátozásának vannak kitéve – például számos békés tüntetőt önkényesen letartóztatnak és akár meg is kínoznak.

Az Amnesty International levelében felkérte ez Uniót, hogy a szervezet erélyesebben lépjen fel Indiával szemben, hogy az:

 • Törölje
  el a halálbüntetést és vegyen részt
  a nemzetközi erőfeszítésekben egy az egész
  világra kiterjedő moratórium érdekében;

 • Garantálja a
  vallás- és szólásszabadságot
  mindenki számára;

 • Állítsa
  bíróság elé azokat, akik vallási
  kisebbségek és emberi jogvédők ellen követtek
  el támadásokat

   

További információkért tekintse meg Halálbüntetés Indiában c. jelentésünket a
http://www.amnestyusa.org/document.php?id=ENGASA200062008&lang=e oldalon.