Embertelen bánásmódban részesül a belarusz ellenzéki vezető

Szergej Tyihanovszkij belarusz lelkiismereti fogoly, népszerű blogger, kormánykritikus aktivista és Szvetlana Tyihanovszkaja száműzött ellenzéki vezető férje. A férfit 2020 májusában önkényesen őrizetbe vették, majd koholt vádak alapján 2021 decemberében 18 év börtönre ítélték. A börtön igazgatósága mondvacsinált indokokokra hivatkozva folyamatosan bünteti és embertelen módon bánik vele. Szergej Tyihanovszkijt kizárólag békés politikai aktivizmusa miatt tartják fogva, ezért azonnal és feltétel nélkül szabadon kell őt engedni. Szólítsd fel a belarusz Büntetés-végrehajtási Osztály vezetőjét, Oleg Matkint, hogy azonnal rendelje el az ellenzéki vezető szabadon bocsátását!

Szergej Tyihanovszkij népszerű belarusz blogger és ismert politikai aktivista. 2020 tavaszán, miután bejelentette, hogy indulni szeretne a közelgő elnökválasztáson, önkényesen letartóztatták és úgynevezett “adminisztratív” őrizetbe vették, ami miatt nem tudta időben benyújtani a jelölését. Ezt helyette végül felesége, Szvetlana Tyihanovszkaja tette meg.

2020 májusában az aktivista ellen megalapozatlanul indítottak büntetőeljárást. Habár felesége közben a belarusz ellenzék egyik vezető alakja lett, a választásokat elveszítette – számos független riport és cikk számolt be róla, hogy ellenfele, Aljakszandr Lukasenka csalással verte meg a valóságban jóval több szavazatot kapó Szvetlanát.

A választási eredmények nyomán az országban tömeges tüntetések törtek ki. A rendőrség demonstrálók tízezreit tartóztatta le, akik közül sokan kínzás és bántalmazás áldozatai lettek. Százezreket vontak felelősségre és ítéltek el igazságtalan pereket követően a tüntetésekben játszott szerepük miatt.

Sok ellenzéki szereplőt, például Szvetlana Tyihanovszkaja kampányának egyik fontos tagját, Marija Kalesnyikavát is bebörtönözték. A retorziótól való félelmében Szvetlana elmenekült az országból. Férjét, Szergej Tyihanovszkijt 2021. december 14-én koholt vádakkal 18 év börtönre ítélték, ami az egyik legsúlyosabb ítélet azokkal szemben, akiknek az egyetlen bűnük, hogy más politikai nézeteket vallanak.

Helyzete azóta még tovább romlott: a börtönigazgatóság különböző mondvacsinált okokkal embertelen, megalázó bánásmódnak veti őt alá. Nem engedélyezik neki a családlátogatást és a telefonhívásokat, nem beszélhet négyszemközt az ügyvédjével, nem olvashat, valamint nem küldhet- vagy kaphat leveleket sem. Egy hideg cellában tartják fogva, ahová a szerettei nem küldhetnek meleg ruhákat, ami veszélyt jelent a férfi egészségére. Idén szeptember végéig 40 napig tartották egy magánzárkában.

Tyihanovszkij lelkiismereti fogoly, ezért azonnal és feltétel nélkül szabadon kell őt engedni!