Elítélték, mert kiállt a biztonságos abortusz mellett  

Justynát azért ítélték el, mert segített egy bántalmazó kapcsolatban élő nőnek abortusztablettához jutni. Az ítélet veszélyes precedenst teremt Lengyelországban, és még jobban megnehezítheti a biztonságos abortuszhoz való hozzáférést.  

2020 februárjában a bántalmazó kapcsolatban élő, terhes és kétségbeesett Ania felvette a kapcsolatot Justynával és kijelentette, hogy inkább meghal, minthogy megtartsa a magzatot. Justyna, aki maga is egy erőszakos párkapcsolat túlélője, rögtön úgy érezte, segítenie kell. Postán elküldte Aniának a saját abortusztablettáit, azonban Ania élettársa megtalálta a csomagot és értesítette a rendőrséget, akik lefoglalták a tablettákat. 

Lengyelországban a terhesség megszakítása csak két esetben engedélyezett: ha a terhes személy élete veszélyben van, vagy pedig a várandósság jogellenes cselekedet – például nemi erőszak vagy vérfertőzés – eredménye. Minden más esetben az abortusz bűncselekménynek számít. 2021 novemberében az ügyészség vádat emelt Justyna ellen, 2023 márciusában pedig bűnösnek találták és nyolc hónap közmunkára ítélték. Az ügyvédei fellebbeztek a döntés ellen.  

A Justyna elleni ítélet veszélyes precedenst teremt. Az általa és más aktivisták által nyújtott segítség és megbízható információk nélkül az abortuszt igénylők egyedül maradnának, és esélyük sem lenne biztonságos abortuszhoz jutni. 

Az ellenséges reakciók dacára Justyna továbbra is bátran kiáll a döntése mellett. „A segíteni akarás vezérelt egy olyan helyzetben, amikor más nem tudott, vagy nem akart segíteni. Az, hogy segítettem Aniának, az én szememben magától értetődő, helyes és becsületes dolog volt” – mondta el.  

Írd alá a petíciót és követeld a főügyésztől, hogy intézkedjen a Justyna elleni alaptalan ítélet hatályon kívül helyezéséről!

Küldj üzenetet Justynának, hogy tudja, nincs egyedül!