Elítélték Anasztázia Sevcsenkó orosz jogvédőt

Az orosz jogvédőt a bíróság csütörtökön négy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, amiért „egy nemkívánatos szervezet” munkájában vett részt.

„A döntés az igazságszolgáltatás megcsúfolása. Anasztázia Sevcsenkó nem követett el bűncselekményt. Soha nem lett volna szabad megfosztani a szabadságától, és eljárást indítani ellene, mert nem tett mást, mint békésen gyakorolta az emberi jogait. Az ítéletet meg kell semmisíteni.” – mondta Natalija Zviagina, az Amnesty International moszkvai irodájának igazgatója.

„Anasztázia Sevcsenkó már így is rengeteget szenvedett a rendkívül problémás orosz igazságszolgáltatás miatt. Több mint két éve házi őrizetben van, megalázó és az magánszféráját totálisan semmibevevő megfigyelésnek van kitéve. Tinédzser lánya a házi őrizetének kezdetén halt meg, Anasztáziának azt sem engedték, hogy az utolsó napokat együtt tölthessék.”

Anasztázia Sevcsenkó

„Anasztázia Sevcsenkó egy cinikus, kegyetlen és embertelen rendszer foglya, amelynek egyedüli célja, hogy megfélemlítse és összezúzza Oroszország legbátrabb és legerősebb aktivistáit. Mostantól pedig már egy ítélet is van ellene.”

„Az orosz hatóságoknak azonnal véget kell vetniük ezeknek a politikai kirakatpereknek. A diszkriminatív „nemkívánatos szervezetekről szóló” és a „külföldi ügynök” törvényt is azonnal vissza kell vonni.”

„A hatóságoknak azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedniük mindenkit, akit pusztán az emberi jogai gyakorlása miatt vettek őrizetbe. Az véleménynyilvánítás, az egyesülés és a gyülekezés szabadságára vonatkozó emberi jogi előírásokat az orosz hatóságoknak is be kell tartaniuk.”

Háttér

Anasztázia Sevcsenkó volt az első orosz aktivista, akit a 2015 májusában hatályba lépett „nemkívánatos szervezetekről” szóló törvény alapján perbe fogtak. A törvény alapján a kormány önkényesen betilthatja külföldi vagy nemzetközi civil szervezetek munkáját, homályosan megfogalmazott nemzetbiztonsági indokokra hivatkozva. Fellebbezni nem lehet a bíróságon, és nemcsak a szervezet tevékenysége tiltható be, de a vele kapcsolatban állókkal szemben is büntetőeljárást lehet indítani. A törvényt először az Open Russia mozgalom ellen vetették be, amelyet az orosz kormány ismert kritikusa, a korábbi lelkiismereti fogoly, Mihail Hodorkovszkij alapított, majd további 30 külföldi szervezetet is betiltottak. Anasztázia Sevcsenkó korábban az Open Russia munkatársa volt.