ELAVULT, KÁROS ÉS HOMOFÓB A SZEXEDUKÁCIÓ BETILTÁSA

Ma szavaz a lengyel törvényhozás arról a javaslatról, amely alapján három évre is börtönbe lehetne zárni azt, aki szexedukációs foglalkozást tart vagy népszerűsít 18 év alattiak számára.

“Ez egy veszélyesen elavult javaslat, amely nemcsak a félelmet és a tudatlanságot erősítené, de a fiatalokat is veszélybe sodorná. Dermesztő hatása nem csak az osztálytermekben, hanem a tanárok, aktivisták és a szülők körében is érezhező lesz.” – mondta Draginja Nadazdin, az Amnesty International Lengyelország igazgatója.

“A szexuális felvilágosítás és oktatás létfontosságú eszköz abban, hogy a fiatalok megismerjék az olyan dolgokat, mint az egészséges párkapcsolat, a beleegyezés, a fogamzásgátlás és a nemi úton terjedő betegségek elleni védekezés.”

“Lengyelországban, ahol az abortuszhoz való hozzáférés csak nagyon korlátozott körülmények között lehetséges, a szexedukáció kiemelten fontos. A törvényjavaslat nem mentes durva homofób felhangoktól sem, a homoszexualitás és a pedofília közé például egyenlőségjelet tesz.”

“A pártpolitikának nincs keresnivalója az iskolákban, ezért felszólítjuk a képviselőket, hogy utasítsák el a javaslatot.”

HÁTTÉR

A vasárnapi parlamenti választásokat a Jog és Igazságosság nyerte meg, de elvesztette többségét a Szenátusban.

Lengyelország ratifikálta az Isztambuli Egyezményt.

A javaslatot egy fél évig tartó durva homofób kormányzati kampány előzte meg, amely során az LMBTI embereket a pedofilokhoz hasonlították.

Ha elfogadják a törvényt, az az Amnesty Lengyelország egyik témában folytatott kampányát is érintheti.