Utasítsák el a transzfób szlovákiai törvényjavaslatot!

Március 21-én a szlovák parlament úgy döntött, tovább tárgyalja a “születési számról” szóló törvényjavaslatot. A születési szám egy négyjegyű, minden állampolgárnak a születése után kiosztott azonosító, amely a születés idejét és a születéskor megállapított nemet jelzi, és amelyet a társadalombiztosításban és azonosítási célokra használnak. A 150 tagú nemzetgyűlésből 87-en támogatták a javaslat további tárgyalását.

Felszólítjuk a képviselőket, hogy utasítsák el a javaslatot, annak elfogadása ugyanis véget vetne a nem jogi elismerésének és súlyosan sértené a transznemű, interszex és nem-bináris emberek jogait.Írd alá a parlamenti frakciók vezetőinek szóló petíciónkat!

A javaslat előterjesztői a parlamenti vitában és a javaslat indokolásában is arra hivatkoztak, hogy a születési számnak “a születéskor megállapított nemet és a valódi biológiai identitást” kell tükröznie. Szerintük a tervezet célja, hogy a jogszabályok összhangban legyenek egymással, és az elfogadása nem vetne véget a nem- és névváltoztatás lehetőségének.

Ebből semmi sem igaz. Az indoklásuk ellentétes az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontjával, a tudományos kutatások eredményeivel, az európai szabályokkal és a transznemű emberek mindenkori tapasztalataival. A jogharmonizáció álcája mögé bújva egy a transznemű, interszex és nem-bináris emberek emberi jogait súlyosan sértő törvényt akarnak elfogadtatni.

A kromoszómák önmagukban nem határozzák meg a biológiai nemet

Egy ember biológiai nemét egy sor tényező befolyásolja, köztük a kromoszómák, a hormonok és hormoreceptorok, a reprodukciós rendszer (a belső és külső reprodukciós szervek) és a másodlagos nemi jellegek.

A legtöbb ember XX vagy XY kromoszómával születik, és nő vagy férfi kategóriába sorolják a születéskor a külső nemi szervei alapján. Ugyanakkor a tudományos kutatások szerint nagyjából az emberek 1,7%-a interszex, ami azt jelenti, hogy atipikus kromoszómákkal (XXY, X, stb.) születnek, és a reprodukciós rendszerük és nemi jellegeik nem feltétlenül tükrözik a születéskor meghatározott nemüket. Még gyermekkorban gyakran úgynevezett “normalizáló műtéteknek” vetik őket alá, de vannak olyanok is, akik nem tudják magukról, hogy interszexek.

Nemi identitás és az önrendelkezéshez való jog

Szerintünk téves a “valódi biológiai nem” kifejezés használata, mert azt sugallja, hogy létezik egy olyan univerzális marker – a biológiai identitás -, amely mindenkit egyénileg meghatároz. A nemzetközi emberi jogi sztenderdek nem ismerik ezt a kategóriát, ellentétben a nemi identitással, amihez védelmet is társítanak.

Miközben egy genetikai teszt meg tudja határozni valakinek a kromoszómáit, nem tudja megbízhatóan megmondani sem a biológiai, sem a valódi nemét. Még ha megtudná is, a transznemű emberek genetikai tesztre kényszerítése az emberi jogaik súlyos megsértése lenne.