Csád: menekült nőket erőszakolnak meg

Az Amnesty International “Itt nincs helyünk: menekült nőkkel szembeni rőszak Észak-Csádban” jelentése a nők és gyermekek ellen a táborokban elkövetett nemi erőszakról és más erőszakos cselekményekről számol be, amelyeket a környező falvakban lakók és a Csádi Nemzeti Hadsereg tagjai követtek el.

A nemi erőszak, amelyet számtalan nő és fiatal lány szenvedett el Dáfúrban, továbbra is veszélyt jelent Csád északi részén – nyilatkozta Tawanda Hondora, az Amnesty International Afrika programjának igazgatóhelyettese.

Ezek a nők annak reményében menekültek Dárfúrba, hogy a nemzetközi közösség és a csádi hatóságok majd megfelelő biztonságot és védelmet nyújtanak számukra. Úgy tűnik, kétséges ez a védelem és továbbra is veszély fenyegeti őket.

A beszámoló szerint a menekült fiatal lányokat szexuálisan molesztálták a táborban működő iskola tanárai. Néhány lányt azzal fenyegettek, hogy rossz jegyet kapnak amennyiben nem hajlandóak szexuális kapcsolatba kerülni tanárukkal. Emiatt többen kimaradtak az iskolából.

Sokaknak van tudomása arról, hogy azok a nők, akik az észak-csádi menekülttáborok falain kívülre merészkednek tűzifáért és vízért, zaklatás és nemi erőszak áldozatai lesznek – nyilatkozta Tawanda Hondora. Arra viszont senki nem gondol, hogy ugyanezek a nők a tábor falain belül sincsenek biztonságban. Ott is szembe kell nézniük a nemi erőszak és más erőszakos fellépés veszélyével: fenyegetést jelentenek családtagjaik, a többi menekült és a humanitárius szervezetek tagjai is, akiknek feladata a támogatás és segítségnyújtás lenne.

A csádi rendőri erőket, a DIS-t (Détachement Intégré de Sécurité vagy Egységes Biztonsági Különítmény), amely az ENSZ Közép-Afrikai Köztársaság és Csád egyes területein állomásozó békefenntartó missziójának (MINURCAT) támogatását élvezi, azzal a kiemelt felelősséggel ruházták fel, hogy biztosítsa a menekülttáborok és a környék biztonságát. Ez a rendőri erő több mint 800 rendőrrel sorakozik fel a 12 kelet-csádi menekülttáborban.

Azonban a DIS tagjai is közvetlen erőszak célpontjaivá váltak és néhány DIS rendőr az emberi jogok ellen irányuló lépéseket tett.

A legtöbb menekült nő és fiatal lány úgy véli, hogy a DIS nem lépett fel kellőképpen az őket fenyegető veszélyhelyzettel szemben.

A DIS a saját védelmével van elfoglalva. Még az ENSZ katonáknak is meg kell védeniük magukat. Senki nem foglalkozik a mi védelmünkkel – mondta az Amnesty International tudósítói által megkérdezett nő a gágai menekülttáborban.

A kelet-csádi menekült nők és fiatal lányok elleni nemi erőszak és más erőszakos cselekmények elkövetőinek ügyei ritkán kerülnek bíróság elé.

Ez akkor is így van, amikor a túlélők számolnak be a nemi erőszakról és más támadásokról a csádi hatóságoknak, a DIS-nek vagy a menekülttábor vezetőinek.

Csád keleti részén különösen nők ellen elkövetett nemi erőszakért és más erőszakos cselekményért járó büntetlenség olyan kulturálisan elfogadott gyakorlat, amelyet sürgősen meg kell szüntetni – mondta Tawanda Hondora.

A viták eloszlatására használt megszokott módszerek, amelyek a nők és fiatal lányok ellen elkövetett nemi erőszak és más erőszakos cselekmények eseteinek megtárgyalására irányulnak, megerősítik az erőszakos cselekményekért járó büntetlenséget és további erőszakhoz vezetnek.

A Farchana menekülttáborban egy 13 éves lányt erőszakolt meg egy csádi kórházi ápoló, aki a menekülttáborokban egészségügyi központokat működtető szervezet alkalmazottja volt. A lány teherbe esett és 2009 januárjában megszülte gyermekét. A férfi vállalta a felelősséget, hogy teherbe ejtette a lányt, együttműködött a tárgyalások alatt és beleegyezett, hogy feleségül veszi a lányt és hozományt biztosít családja számára. Ezek után a férfi elmenekült. A csádi
hivatalnokokhoz beérkezett panaszok ellenére 2009. májusáig nem tűnt úgy, hogy a férfi keresésére bármilyen erőfeszítést tettek volna, se jogilag nem léptek fel ellene.

Az Amnesty International úgy tudja, hogy nem lehet megmondani azoknak a nőknek és fiatal lányoknak a pontos számát, akik a menekülttáborok falain belül illetve kívül nemi erőszak vagy más erőszakos cselekmény áldozatai lettek Csád keleti részén, mivel nők nagyon ritkán tesznek jelentést ilyen jellegű bűnesetekről attól való félelmükben, hogy még saját családtagjaik is megbélyegzik őket, és a trauma miatt sem, amit át kellett élniük.

A megerőszakolt asszonyokat férjük vagy elkerüli vagy elhagyja, míg azok a lányok és fiatal nők, akiket megerőszakoltak, nagyon nehezen vállalják a házasságot. Mindezek eredményeképpen a legtöbb nő és fiatal lány inkább elhallgatja az erőszakot, hogy elkerülje az elkeserítő társadalmi következményeket, ami azt jelenti, hogy az elkövetőt nem vonják felelősségre – nyilatkozta Tawanda Hondora.

Az Amnesty International felhívta a csádi kormány és a nemzetközi közösség figyelmét, hogy azonnali és hatékony lépések szükségesek, és fel kell szólalni a kelet-csádi dárfúri menekült nők és fiatal lányok ellen elkövetett elterjedtté és rendszeressé vált nemi erőszak és más erőszakos cselekmények ellen.

Egy olyan világos és átfogó tervezetet kellene sürgősen benyújtani a vonatkozó törvényekkel együtt, amelyben egyértelműen rögzítik, hogy a nemi erőszak és az erőszakkal járó szexuális cselekmények elfogadhatatlan bűntettnek minősülnek – nyilatkozta Tawanda Hondora.

A tervezetnek tartalmaznia kellene mindazokat a körülményeket, amelyek a nőket és fiatal lányokat nemi erőszak és más erőszakos cselekmények veszélyének teszik ki a menekülttáborok falain belül és kívül is, és fel kellene hívnia a figyelmet azokra az eljárásokra, amelyekkel mind a nemzeti és a nemzetközi szervezetek a nők védelmét tudják biztosítani ezekkel a szörnyű bűntettekkel szemben.