Csád: Egy évvel a harcok után is folytatódik az emberek szenvedése

Tawanda Hondora, az Amnesty International Afrika Programjának igazgatóhelyettese elmondta, hogy egy évvel a konfliktus után semmiféle eljárás nem folyik a biztonsági erők azon tagjai ellen, akik gyilkosságokért, kínzás és erőszakos eltűnésekért tehetők felelőssé. Ez növeli a már amúgy is minden területen tapasztalható büntetlenség problémáját.

A szervezet felkérte a csádi kormányt, hogy indítson vizsgálatot az emberi jogi sértések kivizsgálására – beleértve a háborús bűnöket és az emberiesség ellen elkövetett bűnöket, – valamint a bűnösöket vonja felelősségre.

Amnesty International 2008 decemberében kiadott egy jelentést „Kettős szerencsétlenség – elmélyülő emberi jogi válság Csádban” címmel, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a jogsértések folytatódnak.

Tawanda Hondora hozzátette, hogy az erőszakos eltűnéseket a csádi biztonsági erők arra használják, hogy félelmet keltsenek a lakosságban és megfélemlítsék a vélt vagy valós politikai ellenzéket. Számos, a biztonsági erők által letartóztatott ember tűnt el. Senki nem tudja, hol lehetnek. 

Szeptember 3-án Issa Palkoubout, a n’djaménai Amerikai Nyelvi Központ angol tanárát három civil ruhás férfi rabolta el a központból, és egy autóba kényszerítette. Azóta senki nem látta és nem hallott róla. A többi emberrel együtt, a tavaly februárban letartóztatott Ibni Oumar Mahamet Saleh ellenzéki vezérnek a hollétéről sem tudni semmit.

A csádi kormánynak közzé kell tennie, hogy hol vannak ezek az eltűnt személyek. Tawanda Hondora elmondta, a kormánynak bűnvádi eljárást kell indítania a biztonsági erők azon tagjai ellen, akik emberi jogi sértéseket követtek el.

Háttér információ:

2008. február 2-án és 3-án a fegyveres ellenzék támadást indított a csádi főváros, N’djaména sűrűn lakott területei ellen. A kormány erői erre válaszul bombázták azokat a területeket, ahonnan szerintük az ellenzéki erők támadtak. Több száz civil halt, vagy sérült meg, és több mint ötvenezer ember menekült el a fővárosból a szomszédos Kamerunba. A csádi kormány visszavette a hatalmat N’djaménában és az ellenzéki erők Szudánba vonultak vissza.

Február 3-án késő délután a biztonsági erők több fegyvertelen ellenzéki otthonába behatoltak. Letartóztatták Csád korábbi elnökét, Lol Mahamat Choa-t, a parlamenti képviselőt, Ngalegy Yorongar-t, és a Szabadság és Fejlesztés Pártjának vezetőjét, Ibni Oumar Mahamat Saleh-ot. Lol Mahamat Choa-t 25 napig tartották fogva majd szabadon engedték, Ngalegy Yorongar-t 19 napig,  Ibni Oumar Mahamat Saleh pedig eltűnt, és azóta nem hallott róla senki. 

2009. március 15-én MINURCAT, egy többdimenziós ENSZ misszió veszi át az EUFOR, az EU haderő szerepét. Az új mandátum alapján az ENSZ misszió hozzájárul az emberi jogok védelméhez, és ellenőrzi annak betartását, különös tekintettel a szexuális és nemek elleni erőszakra, valamint a büntetlenség elleni eljárásokra vonatkozó ajánlásokat tesz az illetékes hatóságoknak.
 

További információkért olvassa el az Amnesty International jelentését:
Double Misfortune — Deepening Human Rights Crisis in Chad:
http://www.amnesty.org/en/library/info/AFR20/007/2008/en