Chelsea Manning végre szabad

Ma végre szabadon engedik Chelsea Manninget az Egyesült Államok egyik katonai börtönéből. Manning régóta esedékes szabadon bocsátása véget vet a titkos katonai iratok kiszivárogtatása miatt kapott büntetésének, amellyel az amerikai hadsereg által elkövetett potenciális háborús bűncselekményekre hívta fel a figyelmet.

„Több ezer amerikai és a világ más tájain élő aktivista dolgozott azért évekig, hogy véget érjen Chelsea Manning kegyetlen megpróbáltatása.” – mondta Margaret Huang, az Amnesty International amerikai ügyvezető igazgatója.

„A Chelsea-t ért bánásmód kegyetlen, különösen annak a fényében, hogy az általa feltárt lehetséges bűncselekményekért senkit sem vontak felelősségre. Miközben a szabadságát ünnepeljük, továbbra is független nyomozást követelünk az általa feltárt potenciális jogsértések kivizsgálására, és azt kérjük a hatóságoktól, biztosítsák, hogy a Chelsea-hez hasonló közérdekű bejelentőknek soha többé ne kelljen szenvedniük.”

Az Amnesty International 2013 óta – ekkor ítélték 35 év börtönre – kampányol Chelsea Manning szabadságáért. Sokkal súlyosabb büntetést kapott mint azok a katonák, akik embert ölnek, erőszakolnak meg vagy háborús bűncselekményt követnek el.

Manninget ráadásul 11 hónapon keresztül tartották olyan körülmények között előzetes letartóztatásban, amelyet az ENSZ kínzással foglalkozó különleges jelentéstevője kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódnak minősített. Öngyilkossági kísérlete miatt magánzárkába került, ahol a nemi átalakulásához szükséges kezeléseket megtagadták tőle.

Chelsea története 2014-ben bekerült az Amnesty International globális Levélíró Maraton kampányának esetei közé, világszerte nagyjából negyedmillió, Magyarországon is több ezer ember írta alá a szabadságát követelő petíciót.

Akkor ezt írta Chelsea Manning az Amnesty Internationalnek: „Támogatom az igazságért, szabadságért és emberi méltóságért folytatott munkátokat. Szerintem az átláthatóság egy kormánynak olyan alapvető előfeltétel, amely nélkül nem biztosítható és nem védhető meg az emberek szabadsága és méltósága.”

Az éveken át tartó kampány eredményeképpen a távozó Barack Obama elnök 2017 januárjában csökkentette Manning büntetését.

Az Amnesty International tegnap indította útjára a Bátorság – kampány a civil hősökért elnevezésű globális kampányát, amelynek célja, hogy ráirányítsuk a figyelmet a világ minden táján a jogsértések ellen küzdő és komoly veszélyeket vállaló aktivistákra és közérdekű bejelentőkre.

„Az amerikai hatóságoknak a kiszivárogtatásra adott bosszúszomjas reakciója jól jelzi, hogy a hatalom milyen messze is képes elmenni azért, hogy elrettentse az embereket a jogsértések nyilvánosságra hozásától.” – mondta Margaret Huang.

„Chelsea szabadsága ugyanakkor azt mutatja, hogy az emberek közös cselekvése legyőzheti az igazságtalanságot, és bátoríthatja az új kampányunk középpontjában álló aktivistákat és jogvédőket világszerte, hogy továbbra is harcoljanak a jogsértések ellen.”