Börtönnel zárult élete legelső tüntetése – Dorgelesse Nguessan, Kamerun

Dorgelesse Nguessant, egy kameruni fodrászt és egyedülálló anyát letartóztatták, miközben egy tüntetésen követelt jobb jövőt a családjának és a hazájának. A békés felszólalásért 5 év börtönt kapott. Szólalj fel Dorgelesse kiszabadításáért!

Dorgelesse mindig is arról álmodott, hogy egy nap egy sikeres szépségápolási vállalkozás tulajdonosa lesz. A fodrászként dolgozó, egyedülálló anya két éve épp csak belekezdett az álma megvalósításába: a fodrászat mellett manikűrözést is vállalt volna a szalonjában.

2020 szeptemberében azonban Dorgelesse álma szertefoszlott – letartóztatták, mert részt vett egy tüntetésen. Korábban sosem vállalt aktív politikai szerepet – ekkor tüntetett életében először, mert aggasztotta a folyamatosan romló kameruni gazdaság helyzete. A demonstráció kezdete után nem sokkal a hatóságok gumilövedékkel, vízágyúkkal és könnygázzal lőttek a tömegbe. Amikor Dorgelesse néhány tüntetőtársával együtt egy sikátorban keresett menedéket, a rendőrség követte és letartóztatta őket.

Ezt követően az asszonyt egy zsúfolt cellában tartották fogva 22 másik emberrel együtt. 2021 december 7-én lázadás vádjával 5 év börtönt kapott – sorsáról annak ellenére döntött egy katonai bíróság, hogy Dorgelesse nem a hadsereg tagja.

Szabadsága elvesztése miatt nem tudja eltartani a családját, és nem tudja megvenni a sarlósejtes vérszegénységben szenvedő fia gyógyszereit sem. Ma már az az álma, hogy újra együtt lehessen a szeretteivel.