Börtönbe került, mert megemlékezett a hatalom áldozatairól – Chow Hang-tung, Hongkong

Chow Hang-tungot, egy fiatal emberi jogi ügyvédet bebörtönzték Hongkongban, mert virrasztást tartott a Tiananmen téri erőszak áldozatainak emlékére. Követeljük Chow Hang-tung szabadon engedését!

Chow egy kiváló hongkongi egyetemen diplomázott. Bármilyen népszerű karriert választhatott volna, de ő inkább úgy döntött, hogy ügyvédként és aktivistaként az emberi jogok védelmének szenteli az életét.

Később a világ egyik legnagyobb megemlékezését szervező Hongkongi Szövetség alelnökévé is megválasztották. A megemlékezést a tiananmeni elnyomás áldozatainak tiszteletére tartják, akiket a pekingi hatóságok azért lőttek le 1989-ben a Tiananmen tér körüli utcákon, mert békés tüntetésen követeltek társadalmi változásokat. A kínai kormány azt szeretné, ha az emberek elfelejtenék a történteket, de Chow küldetésének tekinti, hogy megemlékezzenek az áldozatokról.

A hongkongi hatóságok 2020-ban és 2021-ben a koronavírus járvány miatt betiltották a virrasztást. 2021 június 4-én Chow a közösségi médiában arra biztatta az embereket, hogy gyertyagyújtással emlékezzennek meg az elhunytakról. Ekkor tartóztatták le először, mert engedély nélküli gyülekezésre buzdított.

Chow már 22 hónapja van rácsok mögött, de még több börtönben töltött év várhat rá, mert időközben azzal is megvádolták, hogy békés felszólalásával veszélybe sodorta a nemzetbiztonságot. Chow példamutató bátorsággal várja az ítéletet. “Hazudnék, ha azt mondanám, nem félek. Annyira viszont nem félek, hogy semmit se merjek tenni” – mondta el.