Börtön a véleménynyilvánítás szabadságának védelméért  – Luis Manuel Otero Alcántara, Kuba

2021 júliusában Luis Manuel Otero Alcántara kubai művész közzétett egy videót, amelyben közölte, hogy részt vesz egy tüntetésen a szülővárosában, Havannában. Mielőtt odaért volna, letartóztatták, majd később öt év börtönbüntetésre ítélték. Szólalj fel Luis Manuelért!

A kubai Luis Manuel Otero Alcántara Havanna egyik legszegényebb negyedében, San Isidroban él. A környék életébe aktivizmusával, művészetével és élénk rózsaszín öltönyeivel visz színt; különösen szeret festeni és táncolni. Otthona a negyed egyik közösségi helyszíne, ahol az emberek szabadon találkozhatnak és kapcsolatokat köthetnek.

Luis Manuel emellett a helyi San Isidro Mozgalom egyik vezetője is. Ez a művészekből, aktivistákból és újságírókból álló sokszínű csoport a véleménynyilvánítás szabadságát védi, tagjait pedig már régóta üldözik, megfigyelik és megpróbálják megfélemlíteni. Luis Manuel azért állt az élére, hogy egy kritikus művészek elhallgattatására irányuló törvény ellen harcoljon.

A fiatal művészt 2021 májusában letartóztatták: ekkor éhségsztrájkba kezdett, hogy a műalkotásai elkobzása ellen tiltakozzon. A sztrájk miatt kórházba került, itt azonban nem engedték meg neki, hogy felvegye a kapcsolatot a külvilággal. Egy hónappal később kiszabadult, de a hatóságok minden lépését követték.

Júliusban Luis Manuel egy videóban arról beszélt, hogy részt akar venni az elmúlt évtized egyik legnagyobb kubai tüntetésén. A demonstráció előtt letartóztatták, és egy szigorúan őrzött börtönbe vitték, ahol jelenleg is fogva tartják. 2022 júniusában 5 év börtönre ítélték egy zárt ajtók mögött zajlott tárgyalás után. A börtönben nem kap megfelelő orvosi ellátást, ami miatt egészsége folyamatosan romlik.