Bolívia: Az erőszak megállítása érdekében elengedhetetlen az emberi jogok tiszteletben tartása

A 2008 augusztus 10-i bizalmi népszavazás megerősítette a jelenlegi elnök, Evo Morales elnökségét, de az ellenzéki elöljárók támogatásának megerősödését is jelezte. A népszavazás előtti demonstrációkat és erőszakot ugyan lecsillapították, de azok újra folytatódtak, miután a választás során egyértelművé vált a politikai polarizáció. Jelentések szerint szeptember 11-én nyolc ember halt meg és további 30 sérült meg az összeütközések során a Pando tartománybeli Cobija közelében.

Santa Cruzban polgárőrök csoportjai média létesítményeket és civil szervezeteket támadtak meg, köztük olyanokat, amelyek a őslakos közösségek emberi jogainak védelméért dolgoznak. Az egyik civil szervezet, a CEJOS az utóbbi 5 évben 15 támadásnak volt kitéve, mely szeptember 9-én  az irodájuk lerohanásában csúcsosodott ki.

A nemzeti kormány láthatóan képtelen az erőszakos demonstrációk megfékezésére. Több elöljáró és polgári vezető azzal igazolta az erőszak alkalmazását, hogy ez tovább erősíti a „félhold” tartományok autonómiájának lehetőségeit. Az utóbbi időben azonban próbálták elhatárolni magukat a polgárőrök erőszakos fellépéseitől.

„A kormányzati beavatkozás elengedhetetlen a bolíviai jogrend fenntartásához, és mindezt az emberi jogok teljes tiszteletben tartása mellett kell megtenni” mondta Susan Lee, az Amnesty International Amerikáért felelős igazgatója. A mostani erőszak minden résztvevője felelős azért, hogy a feszültség és az erőszak ne rosszabbodjon. Az alkotmány által biztosított emberi jogoknak és a jogrendnek minden téren érvényesülnie kell, hogy a mostani krízisre fenntartható megoldás szülessen.

Téma