Bezárták, mert szembeszállt a hatalommal  

Ahmed Mansoor nem csak szerető édesapa és férj, hanem költő, blogger és emberi jogi aktivista is. Jelenleg azért van börtönben, mert felszólalt az Egyesült Arab Emírségekben zajló jogsértések ellen.  

Letartóztatása előtt Ahmed azon kevesek egyike volt, akik megbízhatóan és függetlenül tájékoztatták a világot az Egyesült Arab Emírségekben történő jogsértésekről. Rendszeresen rávilágított a kormány ellen felszólaló személyek fogvatartására, kínzására és az ellenük indított igazságtalan büntetőjogi eljárásokra. Nyíltan beszélt az igazságszolgáltatási rendszer problémáiról és az állam azon törvényeiről is, amelyek sértik a nemzetközi jogot.  

Mindezért azonban nagy árat fizetett. 2017 márciusában az Emírségek biztonsági erői razziát tartottak az otthonában és letartóztatták. Több, mint egy éven át senki, még a családja sem tudta, hogy hol tartják fogva. 2019 májusában aztán Ahmedet tíz év szabadságvesztésre ítélték többek között az “Egyesült Arab Emírségek és nemzeti szimbólumainak megsértése” miatt.

Börtönkörülményei ellen Ahmed már kétszer is éhségsztrájkkal tiltakozott, melyek során életveszélyesen sokat fogyott. A celláját csak heti három alkalommal hagyhatja el. Ilyenkor egyedül sétál a börtön udvarán, ugyanis amikor ő kint van, az őrök az összes többi foglyot visszaküldik az épületbe.  

Írd alá a petíciót, és követeld Ahmed azonnali és feltétel nélküli szabadságát!

Küldj üzenetet Ahmednek, hogy tudja nincs egyedül!