Betilthatják az abortuszt az USA egyes államai a Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán

Megszüntette az abortuszhoz való jog szövetségi szintű védelmét az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága. A döntés hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ügyben hozott ítéletet, amely alapján 1973 óta szövetségi szinten legális volt az abortusz.

A Politico májusban tett közzé egy belső dokumentumot arról, hogy az USA Legfelsőbb Bírósága felülírná az abortuszhoz való alkotmányos jogot.

Az abortuszhoz való legális hozzáférést egy 1973-ban lezárult ügy védte, a Roe kontra Wade, amikor a felperes, Jane Roe – valódi nevén Norma McCorvey – a texasi Dallasban indított keresetet a terhesség bármikor és bármilyen módon történő megszakítására.  A bíróság a terhesség megszakítását a magánélethez való joggal vetette össze, és végül arra jutott, hogy azok a texasi törvények, amelyek büntethetővé teszik az abortuszt, sértik a nők magánélethez való alkotmányos jogait.

Ezt a mérföldkőnek számító határozatot írta ma felül a bíróság. “Itt az ideje, hogy az Alkotmányra hallgassunk, és visszaadjuk az abortusz kérdését az emberek megválasztott képviselőinek” – idézi a Politico a dokumentum szerzőjét, Samuel Alito bírót.

Mit jelent a bíróság döntése?

A határozat felülírása nem csak milliók egészségét és életét veszélyezteti, hanem visszafordíthatja a nők, lányok és a teherbe esők jogainak közel 50 évnyi alapvető védelmét, és még több kormányt bátoríthat arra, hogy korlátozzák az abortuszt.

A Roe kontra Wade bukásával az Egyesült Államok 50 államából 26 teljesen vagy majdnem teljesen megtiltja az abortuszhoz való hozzáférést. Ez az emberi jogok kirívó megsértése, és hatalmas csapást mér a nemek közötti igazságosságra mind nemzeti, mind globális szinten.

Az USA egy olyan szörnyű példát állít, amelyre más kormányok és szélsőséges csoportok világszerte hivatkozni fognak, hogy igazolják az élethez, az egészséghez, a testi autonómiához és a magánélethez való jog megtagadását.

Az abortuszjogok korlátozása ezenfelül világszerte rombolja az Államok megítélését. A nemzetközi nyomás kulcsfontosságú annak érzékeltetésére, hogy az USA mennyire nem tart lépést a régió és a világ más részeivel a reprodukciós jogok terén.

Támogatjuk a biztonságos, legális és mindenki számára hozzáférhető abortuszhoz való jogot, és teljes mértékben elutasítjuk annak a jogsértő korlátozását. Hiszünk abban, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy szabadon rendelkezhessen az életéről, és hogy biztonságos és legális úton férhessen hozzá az abortuszhoz.

Mit tehetsz te? 

Az Egyesült Államokban is mindenki számára biztosítani kell a biztonságos és legális abortuszhoz való hozzáférést.

Segíts nekünk abban, hogy minél nagyobb támogatást és láthatóságot kapjon az ügy, írd alá a petíciónkat!


EGYESÜLT ÁLLAMOK

Biztosítsák az abortuszhoz való jogot az USA államai!

CSELEKEDJ!