Az új „Menekültbefogadási Index” szerint a kormányok menekültpolitikája ellentétes a közvéleménnyel

Kína, Németország és az Egyesült Királyság vezeti a menekültek általános elfogadását mérő index rangsorát, Oroszország az utolsó; Világszerte tízből egy ember engedne menekülteket az otthonába, tízből három a környékére; A Humanitárius Csúcstalálkozó résztvevőinek támogatniuk kell a menekültek segítését szolgáló Globális Megállapodást.

Töltsd le jelentésünket!

Az Amnesty International megbízásából készült globális felmérés szerint az emberek túlnyomó többsége (80%) tárt karokkal fogadná a menekülteket, sőt, sokan közülük akár az otthonukba is készek lennének befogadni őket.

A GlobeScan nemzetközileg elismert közvélemény-kutató és tanácsadó hálózat által több mint 27 ezer ember részvételével végzett globális felmérésen alapuló új Menekültbefogadási Index minden földrészről összesen 27 országot rangsorol aszerint, hogy az ott élők mennyire hajlandóak a menekülteket beengedni az országukba, a városukba, a környékükre és az otthonukba.

A felmérés szerint az emberek – elmondásuk szerint – elképesztően sokat hajlandóak tenni azért, hogy a menekültek úgy érezzék, szívesen látják őket. A felmérésből az is kiderül, hogy a menekültellenes politikai retorika nincs összhangban a közvéleménnyel.

„A számok magukért beszélnek. Az emberek szívesen fogadnák a menekülteket, de a kormányok menekültválságra adott embertelen reakciói nem tükrözik a saját állampolgáraik nézeteit” – mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

„A Menekültbefogadási Index felfedi, ahogy a kormányok szégyenletes módon rövidtávú politikájukkal kockára teszik a háború és elnyomás elől menekülők életét. A kormányoknak tudomásul kell venniük az eredmények előtt, amelyek azt mutatják, hogy az emberek készek és hajlandóak menekülteket fogadni országaikba.”

„A kormányok nem engedhetik meg, hogy a menekültválságra adott válaszaikban az újságok szalagcímei korlátozzák őket. A menekültellenes retorikával sokszor a nagyobb népszerűséget hajszolják. A felmérésből kiderül, hogy nem figyelnek a befogadó állampolgárok csendes többségére, akik személyesen is érintve érzik magukat a menekültválságban.”

Kína, Németország és az Egyesült Királyság vezetik az első Menekültbefogadási Index rangsorát

Kína az első a Menekültbefogadási Index rangsorban, majd Németország és az Egyesült Királyság következik. Az utolsó helyeken Oroszország, Indonézia és Thaiföld áll.

Kínában a megkérdezettek csaknem fele (46%) azt mondta, az otthonába is befogadna menekülteket.

Németországban a válaszadók több mint fele (57%) nyilatkozott úgy, hogy elfogadnák, ha a környékükre menekültek érkeznének, további 10%-uk pedig az otthonában is szívesen látná őket. Csaknem minden német (96%) befogadná a menekülteket az országába, csupán 3%-uk tiltaná meg számukra a belépést.

Az Egyesült Királyságban élők a második legbefogadóbbak, ha azt nézzük, hányan engednének menekülteket az otthonukba (29%). Ezen felül további 47% mondta, hogy nem bánná, ha a környékére menekültek költöznének. Az országban élők túlnyomó többsége (87%) beengedne menekülteket az Egyesült Királyságba.

Az olyan országokban élők, amelyek már nagyszámú menekültet fogadtak be, továbbra is nyitottak maradtak, Görögország és Jordánia is Németországhoz hasonlóan a rangsor első 10 országa között szerepel.

A Menekültbefogadási Index első alkalommal méri a befogadás mértékét

A Menekültbefogadási Index rangsora 27 országban 27 ezer ember megkérdezésével jött létre, akiknek egy skálán kellett elhelyezniük, hogy milyen közel engednék magukhoz a menekülteket: az otthonukba, a környékükre, a városukba, az országukba – vagy egyáltalán nem is engednék, hogy belépjenek az országukba.

Az eredményekből kiderül, hogy az emberek hihetetlenül sokat tennének azért, hogy a menekültek úgy érezzék, szívesen látják őket:

  • Világszerte minden tizedik ember befogadna menekülteket a saját otthonába: ez az arány Kínában 46%, az Egyesült Királyságban 29%, Görögországban 20%, Oroszországban azonban csak 1%, Lengyelországban pedig 3% .
  • Világszerte a megkérdezettek 32%-a fogadná el a menekülteket a saját környékén, 47%-uk a városában/falujában és 80%-uk az országában.
  • A 27 országból 20-ban a válaszadók több mint 75%-a beengedné a menekülteket az országába.
  • A világszerte megkérdezetteknek csupán 17%-a mondta azt, hogy nem engedné, hogy menekültek lépjenek be az országába. Csupán egy olyan ország volt, Oroszország, ahol a válaszadók több mint harmada (61%) nem engedné be a menekülteket a hazájába.

Az emberek támogatják a menedékjog biztosítását, azt akarják, hogy a kormányok cselekedjenek

A index létrehozásához használt felmérésben két másik kérdést is feltettek a menedékjoghoz való hozzáférésről és a jelenlegi menekültügyi politikáról.

Menedékjoghoz való hozzáférés:

  • Az emberek 73%-a egyetértett abban, hogy a háború vagy üldöztetés elől menekülőknek menedéket kell biztosítani más országokban.
  • A menekültjoghoz való hozzáférés támogatási aránya különösen magas Spanyolországban (78% határozottan egyetért), Németországban (69% határozottan egyetért) és Görögországban (64% határozottan egyetért).

A kormányoknak többet kellene tenniük a menekültek segítéséért:

  • Az emberek 66%-a mondta azt, hogy kormányuknak többet kellene tennie a menekültek segítéséért.
  • Több, a menekültügyi válság középpontjában lévő országban a megkérdezettek legalább háromnegyede szerint a kormányuk még mindig nem tesz eleget. Többek között Németországban (76%), Görögországban (74%) és Jordániában (84%).
  • A kormány további fellépését a legkevésbé Oroszországban (26%), Thaiföldön (29%) és Indiában (41%) támogatták.

„Nem számítottunk a menekültekkel való ilyen mértékű szolidaritásra, de az eredmények a háború elől menekülőkkel való példaértékű emberi együttérzést tükrözik. Az emberek mindent meg akarnak tenni, hogy segítsenek, nem fordítanak hátat a menekülteknek. A politikusoknak is így kellene gondolkodniuk” – hangsúlyozta Salil Shetty. „Úgy tűnik, az emberek elkötelezettebbek a nemzetközi jogban lefektetett elvek mellett, mint sok kormány, amelyek egyre inkább felrúgják vagy figyelmen kívül hagyják a 65 éve fennálló kötelezettségeiket.”

Humanitárius Csúcstalálkozó: a felelősség megosztása a menekültek védelméért

A globális menekültválságra adott válaszként az Amnesty International arra szólítja fel a kormányokat, hogy 2017 végéig telepítsenek le 1,2 millió menekültet. Ez jóval több a kormányok által eddig befogadott évi 100 ezernél, viszont a világon jelenleg élő 19,5 millió menekültnek kevesebb mint egytizede.

Az Amnesty International felszólítja a jövő héten (május 23-24-én) Isztambulban rendezett Humanitárius Csúcstalálkozón részt vevő kormányokat, hogy kötelezzék el magukat egy, a menekültek befogadására és segítésére vonatkozó új, állandó felelősségmegosztási rendszer mellett. Ezt a „felelősségmegosztásról szóló Globális Megállapodást” amelyet az ENSZ még május 9-én javasolt, szeptember 19-én egy magasabb szintű ENSZ csúcson fogadnák el a világ vezetői. A Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által összehívott mindkét csúcs témája az elmúlt 70 év legnagyobb humanitárius- és menekültválsága.

A Humanitárius Csúcstalálkozón részt vevő kormányoknak az ENSZ által 2016 elején kimutatott, a humanitárius segítségnyújtásban keletkezett 15 milliárd dolláros pénzügyi hiánnyal is foglalkozniuk kell. Ennek megoldására az ENSZ azt javasolja, hogy több pénzzel támogassák mind a menekülteket, mind a nagyszámú menekültet befogadó országokat.

„A kormányok azon igyekezete, hogy a háború és üldöztetés elől menekülőket kizárják az országaikból, ellentétes a saját állampolgáraik által mutatott emberséggel és szolidaritással, nem beszélve a nemzetközi jogban meghatározott kötelezettségeikről. A menekülteket segíteni, megvédeni és befogadni kell, nem pedig menekülttáborokban és őrzött központokban tartani” – jelentette ki Salil Shetty. „Itt az ideje, hogy a politikusok ne az intoleranciát és a megosztottságot támogassák, hanem a népükre hallgassanak, akik segíteni akarnak embertársaiknak. Meg kell oldaniuk azt a szégyenletes egyenlőtlenséget, hogy a világ menekültjeinek 86%-át a szegény országok fogadják be, míg a gazdagabb országok elhanyagolják kötelességeiket.”

Háttér: hogyan dolgozták ki a Menekültbefogadási Indexet

A Menekültbefogadási Index egy 0-tól 100-ig terjedő skálán rangsorolja az országokat, ahol a 0 azt jelenti, hogy az összes válaszadó elutasítja a menekültek beengedését az országába, a 100 pedig azt, hogy minden válaszadó beengedné a menekülteket a környékére, vagy akár az otthonába.

A indexet úgy számolják ki, hogy az országok pontszámot kapnak a következő kérdésre adott válaszok alapján: „Ön személy szerint mennyire engedné közel magához a háború vagy üldöztetés elől menekülőket?”. A válaszokat egy 100-as skálán a következőképpen jelenítették meg: 0=”Nem engedném, hogy belépjenek az országomba.”; 33=”Beengedném őket az országomba.”; 67=”a városomba/falumba”; és 100=”a környékemre vagy a lakásomba”.

„Mind a felmérést, mind a indexet úgy dolgoztuk ki, hogy tükrözze a menekültügy összetettségét. Az embereket elborítja a sokféle politikai és érzelmi érv, mi azonban arra voltunk kíváncsiak, hogy emberként hogyan látják a humanitárius válságot” – mondta Caroline Holme, a GlobeScan igazgatója.

FÜGGELÉK

Menekültbefogadási Index

Rangsor

Ország

 Pontszám

1

Kína

85

2

Németország

84

3

Egyesült Királyság

83

4

Kanada

76

5

Ausztrália

73

6

Spanyolország

71

7

Görögország

65

8

Jordánia

61

9

Egyesült Államok

60

10

Chile

59

11

Dél-Korea

59

12

India

59

13

Franciaország

56

14

Ghána

52

15

Pakisztán

51

16

Mexikó

50

17

Libanon

50

18

Brazília

49

19

Argentína

48

20

Dél-Afrika

44

21

Nigéria

41

22

Törökország

39

23

Kenya

38

24

Lengyelország

36

25

Thaiföld

33

26

Indonézia

32

27

Oroszország

18

 

Mi a GlobeScan?

A GlobeScan információszerzésre, valamint ügyfelei megítélésére, fenntarthatóságára és vállalati céljára specializálódott tanácsadó hálózat. Globális vállalatoknak és nemzetközi civil szervezeteknek segít abban, hogy erősebb, bizalommal teli kapcsolatokat építsenek partnereikkel a hosszú távú siker érdekében.

A GlobeScan több mint 90 országban végez kutatást, és az ENSZ Globális Megállapodásának résztvevője. Az 1987-ben alapított GlobeScan független, saját tulajdonú vállalat, amelynek irodái Torontóban, Londonban, San Franciscóban, Fokvárosban, São Paulóban és Hong Kongban vannak.

Téma