Getty Images

Az európai kormányoknak most is védeniük kell a békés gyülekezéshez való jogot  

Mély megrendüléssel és aggodalommal követjük, ami Izraelben történik. Aggódunk a barátainkért, munkatársainkért és minden civilért az izraeli és a palesztin területeken. A Hamász október 7-i civilek és polgári célpontok ellen kezdett támadássorozatot, amire nincsen mentség, nem igazolható semmilyen módon. A civilek szándékos meggyilkolása, elrablása, a polgári célpontok elleni rakétatámadások háborús bűncselekmények, amelyekért az elkövetőket felelősségre kell vonni. 

Az Amnesty International egy független emberi jogi szervezet, amely arra törekszik, hogy a fegyveres konfliktusban részt vevő valamennyi fél betartsa a nemzetközi humanitárius és emberi jogi előírásokat. Az Izrael és a palesztin fegyveres csoportok között zajló fegyveres konfliktusról szóló anyagainkban valamennyi fél tevékenységét ezen szempontok szerint vizsgáljuk. 


Reagálva arra, hogy egyre több európai hatóság korlátozza a palesztin civilek mellett felszólaló szolidaritási tüntetéseket, Esther Major, az Amnesty International európai kutatási igazgatója így nyilatkozott:  

“Az izraeli bombázások és a Gáza elleni illegális blokád pusztító következményei érthető módon Európában is egyre több embert késztetnek arra, hogy felszólaljanak a palesztin civilek jogaiért. Mégis, számos európai országban a hatóságok jogellenesen eszközökkel korlátozni kezdték a gyülekezési jogot. Míg a korlátozó intézkedések néhány helyen csak a palesztin énekek, a palesztin zászló és más palesztin nemzeti jelképek használatára vonatkoznak, máshol a tüntetéseket teljesen betiltották. Németországban például a palesztin civilek jogaiért felszólaló demonstrációk túlnyomó többségét egyáltalán nem lehetett megtartani, a francia kormányt pedig kedden szólította fel a legfelsőbb közigazgatási bíróság, hogy nem tilthat be minden, a palesztinokkal szolidaritást vállaló tüntetést.”  

Kétségek merültek fel a gyülekezési jog tiszteletben tartásával kapcsolatban az Egyesült Királyságban is, ahol kormánytisztviselők hivatalos levelekkel próbáltak rendőrségi vagy egyetemi vezetőket rávenni a véleménynyilvánítási szabadság indokolatlan korlátozására. Az Amnesty International felszólítja a politikusokat, hogy felelősségteljesebben kommunikáljanak és kerüljék a megosztó retorikát.  

Zürichben, Bázelben és Bernben a mostani hétvégére tervezett összes, az Izrael és a Hamász háborújához kapcsolódó demonstrációt betiltották. 

Magyarországon a rendőrség immár harmadik alkalommal tiltott be palesztin civilek melletti tüntetést anélkül, hogy különbséget tenne a Hamász fegyveres szervezet és az általa elkövetett bűncselekmények támogatása, illetve a palesztin emberek mellett szervezett tüntetések között. A magyar hatóságoknak az a dolga, hogy biztosítsák minden ember jogát arra, hogy békésen gyülekezhessen, és csak a legvégső esetben tiltsanak meg tüntetést. 

“Az államoknak kötelességük biztosítani, hogy az emberek békés eszközökkel kifejezhessék a gyászukat, az együttérzésüket és a szolidaritásukat. Mivel a hétvégére Európa szerte több tüntetést is szerveztek, felszólítjuk az európai országok hatóságait, hogy tegyék lehetővé és védjék meg a polgáraik békés gyülekezéshez való jogát” – hangsúlyozta Esther Major.