Fotó: coe.int

Az Európa Tanács szerint gyűlöletkeltő a kiközösítő népszavazás

„Nagyon sajnálatos a magyar kormány döntése, hogy a parlamenti választások napján országos népszavazást tart a gyermekek szexuális irányultság és nemi identitás kérdéseivel kapcsolatos információkhoz való hozzáféréséről, ezzel politikai eszközként használva az LMBTI személyek emberi jogait” – nyilatkozta ma Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Dunja Mijatović ezenkívül kiábrándítónak nevezte a 2021 júniusában elfogadott propagandatörvényt, amely tévesen hozza összefüggésbe a melegséget a pedofíliával, hiába ellenezte azt határozottan számos nemzetközi és nemzeti megfigyelő, köztük a biztos is. A propagandatörvény az emberi jogi biztos szerint csorbítja minden magyar véleménynyilvánítási és oktatási szabadságát.

Az Európa Tanács Velencei Bizottsága által 2021 decemberében a nemzetközi emberi jogi normákkal összeegyeztethetetlennek ítélt törvény következtében az LMBTI személyekkel és ügyekkel kapcsolatos információk nem jelenhetnek meg olyan helyeken, ahol azt kiskorúak láthatják, beleértve a médiát és a könyvtárakat is, és komolyan korlátozták a különféle szexuális irányultságokhoz és nemi identitásokhoz kapcsolódó tartalmak iskolai oktatásának lehetőségét.

„Aggódom amiatt, hogy a javasolt népszavazás az LMBTI emberekkel szembeni sztereotípiákat, előítéleteket és gyűlöletet fogja erősíteni, és ezért erős negatív hatással lesz jogaikra, biztonságukra és jólétükre a kétértelmű és félrevezető kérdésekkel. Az a következtetés például, hogy az átfogó szexuális nevelés káros a gyermekek fejlődésére, egyszerűen hamis. Éppen ellenkezőleg, elengedhetetlen a gyermekek elleni szexuális visszaélések megelőzéséhez és leküzdéséhez, elősegíti a biztonságosabb, befogadóbb társadalmak felépítését, és a gyermekeknek joguk van ehhez.”

“Korábban már felhívtam a figyelmet arra, hogy Európában egyre terjed az LMBTI személyek emberi jogainak politikai manipulálása, ami egy tünete az emberi jogok elleni általánosabb támadásának és semmibevételének. A magyarországi népszavazás jól illusztrálja ezt az aggasztó tendenciát.”

Téma