Az EU-s tagállamok vezetői többé nem tehetnek úgy, mintha mi sem történt volna

“Az Európai Unió tagállamai által bevezetett szigorított határvédelmi intézkedések miatt számos bevándorló, menedékkérő és menekült élete kerül veszélybe, és alapvetői jogaik sérülnek” – nyilatkozta  az Amnesty International képviselője az Európai Bizottság brüsszeli épülete előtt rendezett tüntetés során. Az akció során a tüntetők és az aktivisták együttes erővel mintegy 4 tonna homokot öntenek az épület elé, ezzel egy ideiglenes tengerpartot alakítanak ki. Így szeretnék az uniós vezetőket meggyőzni arról, hogy vessenek véget a tagállamok szégyenletes migrációellenes és menedékjogi politikájának illetve gyakorlatának.

“A tagállamok szégyenletesen megbuktak az EU-s és a nemzetközi jogi kötelezettségeik teljesítésében, hiszen nem segítettek a szegénység, a harcok és az emberi jogi visszaélések elől menekülő bevándorlókon és menedékjogot kérőkön” – mondta Nicolas Beger, az Amnesty International Európai Intézmények Irodájának vezetője. “Ahogy Európa egyre inkább bezárkózik, sokan egyszerűen nem találnak biztonságos vagy törvényes utat az európai erődbe. Ezért vagyunk itt ma, az EU-s csúcstalálkozó alatt, hogy felhívjuk a tagállamok kormányainak figyelmét arra, vegyék észre, hogy mennyi nő, férfi és kisgyermek életét követelte a migráció elleni küzdelmük.”

A mai “tengerpartos” tüntetés Brüsszelben emlékeztető az 5 hónappal ezelőtt történt tragikus lampedusai hajótörésre, amely több mint 500 halálos áldozatot követelt. Mindezidáig ugyanis csak jelentéktelen erőfeszítések történtek annak érdekében, hogy ilyen és ehhez hasonló események többé ne forduljanak elő. Épp ellenkezőleg, az EU-s tagállamok még mindig előnyben részesítik a “megelőző” politikát és gyakorlatot a “védelmező” szerep helyett, ezzel arra kényszerítve az egyre több és több bevándorlót, menekültet és menedékkérőt, hogy veszélyes kerülőutakon próbáljanak meg “betörni” az európai erődbe.

Az Amnesty International számos olyan emberrel vette fel a kapcsolatot, akik a tengeren vesztették el a családjukat, vagy a határőrök nem engedték be őket az országba, de olyan is előfordult, hogy fizikailag bántalmazták őket, és embertelen körülmények között tartották őket fogva más rabokkal együtt. Másokat olyan, emberi jogi szempontból siralmas helyzetű országokban fogtak el és vettek őrizetbe, ahová az EU kiterjesztette migrációs szabályait. És sajnos sok olyan emberről is tudni lehet, akik a tengerbe vesztek.

Lakóhelyváltásra vagy a humanitárius segélyekhez hozzájutni csak keveseknek van lehetőségük, éppen ezért sokan kényszerülnek kockázatos megoldásokra, legtöbbször olyan emberek, akik az életükön kívül már mindent elvesztettek. Február közepéig az Uniós országok mindössze 15000 férőhelyet biztosítottak a legelesettebb szíriai menekültek számára. Legtöbbjüket Németország fogadta be. 2013 végéig nagyjából 80000 fő kért menedékjogot az EU-ban. Ez szemmel láthatóan csak egy apró töredéke annak a 2.5 millió menekültnek, akik elhagyni kényszerültek háború sújtotta otthonukat.

Az Amnesty International felszólítja az uniós tagállamok vezetőit, hogy három kulcs tényező figyelembevételével biztosítsanak védelmet a határaikhoz érkező menekülteknek. Ahogy Olaszország tette az elmúlt hónapok során, úgy más tagállamok is támogathatják a keresési és mentési műveletek fejlesztését, ezzel megelőzve, hogy emberek a tengeren hánykolódva leljék halálukat. Azzal, hogy törvényes és biztonságos lehetőséget teremtenek az EU határain való belépésre, csökkentik annak a valószínűségét, hogy a menekültek veszélyes megoldások alkalmazására kényszerüljenek. Végezetül pedig az EU-nak nem szabad hagynia, hogy olyan országok legyenek az EU határőrei, amelyek nem tartják tiszteletben az emberi jogokat. Kétoldalú migrációs szerződések megkötésére kell törekedni ezekkel az országokkal, és vissza kell vonni saját bevándorlási szabályaik alkalmazását ezekben az országokban.

Az áprilisi EU-Afrika csúcstalálkozó remek alkalom lesz ennek a kiszervezési gyakorlatnak a  rendezésére. Az uniós államfők az ott kidolgozott új gyakorlatot rögtön alkalmazni is tudják majd saját országukban a következő ötéves időszakban. (Post-Stockholm-program)

“A júniusi csúcson elfogadásra kerülő irányelvek kivételes lehetőséget biztosítanak a tagállamok számára, hogy változtassanak az EU eddig bevett bevándorlási és menedékjogi szabályrendszerén és gyakorlatán. A politikai vezetőknek merészen kell cselekedniük, az emberi jogok védelmét helyezve az új EU-s bevándorlási és menedékjogi keretrendszer középpontjába” – nyilatkozta Nicolas Berger.

Az európai uniós választások előtt az Amnesty International az európai parlamenti képviselő-jelölteket is sürgeti, hogy a jövőben munkájuk során mindig tartsák szem előtt a bevándorlók, menedékkérők és menekültek jogainak védelmét. A jövőbeli (illetve a jelenlegi) Bizottságnak pedig esküje szerint kell cselekednie: a most futó Stockholm-program utáni cselekvésrendszer mindeddig még nem ismerte fel, hogy az EU-nak sürgős perspektívaváltásra van szüksége: a bevándorlás megelőzése helyett a bevándorlók védelmére kell koncentrálnia.

“A tagállamok bevándorlási és menedékjogi gyakorlata az EU emberi jogokat védő szerepéből űz gúnyt. A 2014-es év egy esély a tagállamok kezében, hogy ebből valamennyit törlesszenek, életeket mentsenek meg, és végre az emberek védelmét helyezzék saját határaik védelme elé” – mondta Nicolas Berger.

Háttérinfomráció

Az Amnesty International regionális európai kampányának, az S.O.S. Európának a legfontosabb célja, hogy véget vessen az EU határainál történő embertelen, veszélyes és nem hatékony migrációs és menedékjogi gyakorlatnak, amelynek alapján az Unió saját határainak védelmét a bevándorlók biztonsága elé helyezi.

Az Amnesty International aktivistái és támogatói március 20-án gyűlnek össze Brüsszelben, hogy az EU csúcstalálkozó ideje alatt egy 4 tonnányi homokból álló tengerpart-részlet megépítésével tiltakozzanak a szégyenletes migrációs szabályozások ellen. Az Unió vezetőit a tagállamok migrációs és menedékjogi politikájának a megváltoztatására szólítják majd fel. Ezen a napon más Amnesty irodák is különböző akciókat szerveznek Európa szerte.

Az Amnesty International az európai parlamenti választások kapcsán a képviselő-jelöltekkel egy fogadalmat irat majd alá, amelyben a leendő képviselők vállalják, hogy bevándorlással és menedékjoggal kapcsolatos munkájuk során az emberi jogok védelmét mindig szem előtt tartják. Ezenkívül mindenkinek lehetősége lesz részt venni egy digitális kampányban (az EU júniusban tartandó csúcstalálkozóját megelőzően, ahol az Unió következő 5 évre terjedő migrációs stratégiájáról születik majd döntés), ami március és június között arra szólítja fel a tagállamok vezetőit, itt az ideje, hogy az emberi élet védelmét a határok védelme elé helyezzék.

menekultek

Téma