Az Emberi Jogi Tanács 9. ülésének nyilatkozata

Kambodzsában az emberi jogokat módszeresen elnyomják, ezt pedig büntetlenül tehetik meg, mivel hiányzik a jogrend, valamint a jogi és bírói reformokat is ellehetetlenítik. A kormány folyamatosan tanúbizonyságot tesz arról, hogy nem hajlandó komolyan foglalkozni az emberi jogokkal.

Bár szemmel láthatóan javult a helyzet az Emberi Jogi Bizottság 1993-as első, Kambodzsát felszólító határozatának elfogadása óta, az emberi jogok védelmét még mindig nem helyezték intézményi alapokra: a jogi rendszerrel, a kormányzattal és a közigazgatással, valamint a független intézmények együttműködve. Mindez azt mutatja, hogy továbbra is szükség van az ENSZ munkájára. Az ilyenfajta beavatkozás kulcsa az, hogy az Emberi Jogi Főtitkár Különleges Megbízottja a nemzetközi közösségnek az Emberi Jogi Tanácson keresztül független és mérvadó értékelést adjon az emberjogi helyzetről, valamint javaslatot tegyen a fejlesztésekre, arra, hogy milyen támogatásra van szükségük az emberi jogi aktivistáknak, és hogy hogyan lehetne együttműködni a kambodzsai kormánnyal, illetve milyen technikai segítségre van szükségük.

Kambodzsa jelenlegi emberi jogi problémáinak középpontjában a bírói rendszer integritásának és függetlenségének hiánya áll. Az erőszakos kilakoltatások tovább nehezítik az elszegényedettek helyzetét, akiket mindenfajta jóvátételtől megfosztanak. A nők elleni erőszakot büntetlenül hagyják. A szólásszabadság és a gyülekezési jog is veszélyben van. Az emberi jogi aktivistákat, ellenzéki újságírókat, illetve a földet és a természeti forrásokat védő aktivistákat egyre gyakrabban ítélik alaptalanul börtönbüntetésre, de előfordul, hogy bántalmazzák őket vagy gyilkosság áldozatai lesznek. Az elkövetőket pedig csak ritkán helyezik vád alá.

Az 1991-es párizsi békeszerződésben javaslatot tettek a Különleges Megbízott státusz létrehozására, akinek a megbízatása magába foglalja az emberi jogok védelmét és kiterjesztését. A kambodzsai kormánynak meg kell valósítania azokat a konkrét reformokat, melyek létrehozzák a független bíróságot és más önálló intézményeket, ezzel is biztosítva a kormány saját fékeit és ellensúlyait. Ennek eléréséig kulcsfontosságú, hogy érvényes legyen a Különleges Megbízott mandátuma. Ha eltörlik vagy csökkentik a mandátum beszámolási funkcióját, akkor az emberi jogok eredményes segítéséhez és eléréséhez szükséges, Kambodzsa feletti nemzetközi felügyelettől fosztják meg azokat, akik az emberi jogokat olyannyira megérdemlik.

Téma