Az Amnesty szerint pozitív fejlemény, hogy a Szenátus hajlandó érdemben foglalkozni a rendőrségi kínzás eseteivel a Fülöp-szigeteken

Az Amnesty International szerint a Fülöp-szigeteken továbbra is aggasztó gyakorisággal fordul elő, hogy valakit rendőrök kínoznak meg, a felelősöket pedig szinte mindig futni hagyják.

A szervezet lehetőséget kapott december 8-án, hogy bizonyítsa a kínzások tényét a Fülöp-szigetek Szenátusának Igazságügyi és Emberi Jogi Bizottsága előtt. Az Amnesty International éppen egy évvel ezelőtt adott ki egy nagy jelentést a témában A törvények felett: Rendőrségi kínzás a Fülöp-szigeteken (Above the Law: Police Torture in the Philippines) címmel, Kínzás STOP! globális kampányának részeként.

Az emberi jogi szervezet előzetes várakozásairól ezt mondta:

Nagyon nagyra értékeljük a lehetőséget, hogy bizonyítékot tárhatunk a Fülöp-szigetek Szenátusa elé, de nem lesz könnyű dolgunk. Egy év telt el a jelentésünk kiadása óta és alig változott valami. A rendőrségi kínzás még mindig nagyon elterjedt az országban; a rendőrök pedig büntetlenek maradnak, a kínzások egyetlen elkövetőjét sem ítélték el a fordulópontnak tekintett 2009-es kínzás-ellenes törvény megalkotása óta. Eljött az ideje, hogy a kormány tegyen végre valamit” – mondta Josef Benedictaz Amnesty International délkelet-ázsiai kampányigazgatója.

December 8-án keddre a Szenátus Igazságügyi és Emberi Jogi Bizottsága összehívta második ülését az Amnesty International jelentésében foglaltak megtárgyalására. Az ülés egy januárban benyújtott határozat eredményeképpen azzal a céllal valósult meg, hogy reagáljanak a Fülöp-szigeteki rendőrség által széles körben alkalmazott kínzással kapcsolatos – jelentésben felsorolt – bizonyítékokra.

Az Amnesty International üdvözli a szenátusi meghallgatás megtartását, hogy végre gátat vethessenek a kínzásnak a Fülöp-szigeteken. Aquilino Pimentel szenátor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyetlen ítélet sem született a kínzások ügyében még a kínzás elleni törvény megalkotása után hat évvel sem, mégis megnyugtató hogy felmerült az igény arra, hogy felderítsék a Fülöp-szigetek igazságügyi rendszerének gyengeségeit” – jelentette ki Josef Roy Benedict. „Mindazonáltal kiábrándító tudomást szerezni arról, hogy az ország rendőrsége még egy évvel a megjelenése után sem olvasta az Amnesty jelentését és javaslatait. Ez komoly kétségeket ébreszt azzal kapcsolatban, hogy akarják-e egyáltalán a probléma felderítését és a kínzás felszámolását a rendőrségen belül.”

Az Amnesty International három főbb javaslatot terjesztett a bizottság elé: a kínzás megelőzését, annak kinyomozását és a fegyelmi illetve felelősségre vonási mechanizmusok felülvizsgálatát.

Az Amnesty International sürgeti a Szenátust, hogy gyorsítsák meg a NemzetiMegelőző Mechanizmus (National Preventive Mechanism, NPM) megalakításához szükséges törvény megalkotását, valamint biztosítsák annak működésbeli függetlenségét a kormánytól. Fontos az is, hogy rendelkezzen hatáskörrel a büntetés-végrehajtási intézmények megvizsgálására, valamint közvetlen és teljes hozzáférése legyen a megkínzott fogvatartottakkal kapcsolatos információkhoz.” –tette hozzá Josef Roy Benedict.

Pimentel szenátor megerősítette – azon kijelentését követően, hogy az Amnesty International minden javaslatának szerepelnie kell a bizottság jelentésében, és be kell mutatni a teljes Szenátus előtt –, hogy egy héten belül be fogja nyújtani a Nemzeti Megelőző Mechanizmust létrehozó törvénytervezetet.

Az Amnesty International azt javasolja, hogy míg a Szenátus a Mechanizmusról tárgyal, addig az Emberi Jogi Bizottság azonnal hívja össze azt a bizottságot, amit annak érdekében hoztak létre, hogy ellenőrizze a kínzás elleni törvény hatékony alkalmazását. A Szenátus a szokásos módon kérheti a bizottság összehívását és utasíthatja az összes releváns hatóságot, hogy tegyen neki jelentést; így lehetőség adódik a kínzás elleni törvény alapján indított összes eset állásába bepillantást nyerni, és ezáltal orvosolni bármilyen felmerülő hiányosságot” – mondta Josef Roy Benedict.

Az Amnesty International megismételte a Szenátusnak januárban tett felhívását, hogy vizsgáljanak felül minden létező felügyeleti mechanizmust, amelyen keresztül kínzással kapcsolatos panaszt lehet tenni. Jelenleg ezek az eljárások bonyolultak, megtévesztőek és átfedést mutatnak egymással, így elriasztják a kínzás áldozatait attól, hogy panaszt tegyenek.

Most van itt a megfelelő idő a cselekvésre, mielőtt véget ér a 16. kongresszus, és 2016 májusában leváltják a vezetőséget. Megérett a lehetőség arra, hogy az ország a kínzás megelőzésében és kivizsgálásában a régióban élen járhasson, példa lehessen” – hangsúlyozta Josef Roy Benedict.

Háttér A törvények felett: Rendőrségi kínzás a Fülöp-szigeteken című jelentés elérhető itt (2015. december 4.): https://www.amnesty.org/en

Fülöp-szigetek: A Szenátus előtti meghallgatás lehetne az első lépés az elburjánzott kínzások megfékezésére”, sajtóközlemény, 2015. január 12.,https://www.amnesty.org/en/

https://www.amnesty.hu/news/1495/fulop-szigetek-a-kinzoshow

https://www.amnesty.hu/news/1607/talalkozas-a-fulop-szigeteki-rendorseggel

Téma

    © 2024 Amnesty International Magyarország