Az Amnesty International üdvözli a volt guantanamói fogoly befogadását

Az AI továbbá üdvözli a kormányfő polgártársaihoz intézett azon kérését, mely szerint „legyenek tekintettel azokra a nehéz körülményekre, amelyek közt a fogoly az elmúlt éveit töltötte, és segítse őt a beilleszkedésben”.

Az AI arra kéri a Magyar Államot, ösztönözze a többi kormányt is arra, hogy kövessék a példáját; a hatóságokat és a médiát pedig arra, hogy tartsák tiszteletben a volt fogoly magánélethez és biztonsághoz való jogát. Minden olyan integrációs és rehabilitációs intézkedést- beleértve orvosi és pszichológiai kezelést, nyelvtanítást, egyéb szociális segélyt stb.- tegyenek meg, amelyre a megfelelő beilleszkedéshez szüksége lehet. Végleges jogi státusza tisztázásáig kapjon olyan ideiglenes státuszt, amely élete újjáépítéséhez nélkülözhetetlen.

Az AI évek óta kampányol a gunatánamói fogolytábor bezárásáért és a foglyok szabadon engedéséért. Az AI Magyarország aktivistái 2009. januárjában és áprilisában utcai akciókat szerveztek az Amerikai Nagykövetség előtt, ahol követelték a tábor felszámolását. Ezenkívül, az AI Magyarország számos levelet intézett a magyar kormányhoz és személyes találkozókon is kérte a hatóságokat konkrét lépésekre guantanámói foglyok befogadásával kapcsolatban.

Az AI szerint elsődlegesen az Egyesült Államok kötelessége a fogolytábor felszámolása és a volt foglyok helyzetének megnyugtató rendezése. Ezért a szervezet csalódását fejezi ki amiatt, hogy az amerikai kormány nem hajlandó befogadni a volt guantanámói foglyokat az Egyesült Államok területére.

Téma