Az Amnesty International Magyarország választási térképe – http://amnesty.hu/valasztas

Az Amnesty International Magyarország levélben kereste meg az egyéni képviselőjelöltet állító jelölőszervezeteket. A szervezet a választási kampány kezdetekor felszólította a pártokat és a képviselőjelölteket, hogy az április 6-i választásokig, és az új országgyűlés megalakulása után is kiemelten kezeljék az emberi jogok kérdését, és csatlakozzanak az Amnesty 5 választási pontjához, mely szerint:

  1. Biztosítják, hogy a választási kampány nélkülözi a bármely közösséggel szembeni gyűlöletre ösztönző beszédet.

  2. Biztosítják a gyűlölet-bűncselekmények megelőzését, illetve ha ezek mégis bekövetkeznek, akkor a hatékony nyomozást, és az elkövetőkkel szembeni tisztességes eljárást.

  3. Módosítást fogadnak el az Alaptörvényhez, hogy biztosítsák a család széleskörű értelmezését; és garantálják a nők hozzáférését a biztonságos és legális abortuszhoz.

  4. Hatályon kívül helyezik a hajléktalanság kriminalizációját lehetővé tevő jogszabályokat.

  5. Érvényre juttatják a létező szabályozást, és megelőzik a nőkkel szembeni erőszakot, a nemi erőszakot is beleértve.

Az Amnesty International Magyarország reméli, hogy minél több párt és egyéni jelölt kötelezi el magát az Amnesty 5 választási pontja mellett a választási kampány idejére, valamint az új parlament és kormány megalakulása után egyaránt, és a jövőben is a fenti elveket tiszteletben tartva végzi a munkáját.

A választási térkép 1517 jelölt nevét tartalmazza megyére és választási kerületre lebontva, pipával jelölve azokat, akik csatlakoztak az Amnesty 5 pontjához. A térkép kereshető, és az újonnan csatlakozók folyamatosan megjelennek rajta. A kezdeményezéshez eddig csatlakoztak a Kormányváltók Szövetségének pártjai: az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP, valamint az LMP, a Szociáldemokraták, a SEM (Sportos és Egészséges Magyarországért Párt), és az ÚGP (Új Generációk Pártja).

A választások remek lehetőséget teremtenek a pártoknak és jelöltjeiknek, hogy bizonyítsák elkötelezettségüket az emberi jogok iránt, és megerősítsék a Magyarország által önként vállalt nemzetközi normákat.

valasztasiterkep printscreen FB

Téma