Az Amnesty International felszólítja a Biztonsági Tanácsot

Miközben a harcok folytatódnak, az ENSZ Biztonsági Tanácsa tegnap este (január 8.) majdnem egyhangúlag elfogadott 1860-as határozatának meghozatalában kéri az azonnali és tartós fegyverszünetet Gázában. Az Amnesty International mégis felhívja a Biztonsági Tanácsot, hogy tegyen határozott

lépéseket a háborús bűnök és a nemzetközi emberi és humanitárius jogok súlyos áthágásainak teljes felelősségre vonásában.

Az Amnesty International a mai napon elküdött nyilvános levelében nyomatékosan felszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy azonnal gondoskodjon az emberi jogi ellenőrzések elindításáról Gázába és Dél-Izraelbe, hogy a konfliktusban résztvevők által elkövetett visszaéléseket megvizsgálják és tudósítsanak azokról.

 
Az izraeli hadsereg továbbra is folytatja a civilek és a civil épületek támadását a Gázai övezetben. A palesztin hadsereg tovább folytatja a rakétatámadásokat, amelyek az izraeli lakossági központokat célozzák. A civil halálos áldozatok száma vészesen emelkedik.

 
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1860-as határozata felszólít egy „azonnali, tartós és teljeskörűen elfogadott fegyverszünetre” a humanitárius segítség akadálytalan ellátására és a Gázába tartó határátkelőhelyek újra megnyitására. Azonban a határozat elmulasztotta azt kimondani, hogy a feleknek abba kell hagyniuk a nemzetközi humanitárius és emberi jogok áthágását. A rendelet ugyancsak nem szól az egyre növekedő háborús bűnök és a nemzetközi jog más súlyos megszegésének bizonyítékairól vagy a vizsgálatról való intézkedésről és a felelősök felelősségre vonásáról sem.

 
A Biztonsági Tanácsnak gondoskodnia kell a konfliktus alatt elkövetett bűntettek teljes körű kivizsgálásáról.
Az Amnesty International arra ösztönzi a Biztonsági Tanácsot, hogy indítson el egy teljes, független és pártatlan vizsgálatot, hogy az állítólagos nemzetközi emberi és humanitárius jogi visszaéléseket mindkét fél részéről felülvizsgálja.

Az Amnesty International ugyancsak felszólít minden államot, hogy legyen készen a bűnügyi nyomozás és eljárás lefolytatására a saját bíróságaikon.

Háttér

Hosszas vita után, a Biztonsági Tanács 2009. január 8-án meghozta határozatát 1860 (2009) amelyben kéri „az azonnali, tartós és teljes körűen elfogadott fegyverszünetet, ami az izraeli hadsereg teljes kivonásához vezet Gázából.” A határozatot 14 igen szavazattal fogadták el. Az Egyesült Államok tartózkodott.

A határozat felszólít a humanitárius segítség akadálytalan ellátásának és szétosztásának biztosítására Gáza területén, beleértve az élelmet, üzemanyagot és orvosi ellátást és kéri a határátkelőhelyek hosszantartó megnyitását az Izrael és a Palesztin hatóság által kötött 2005-ös Határforgalmi és Határátlépési Megállapodás alapján.

Téma