Az Amnesty International elítéli Behnoud Shojaee kivégzését

(for English please scroll down)

Kivégzését korábban mintegy hat alkalommal elhalasztották. Ügyvédje szerint a kivégzés előtt körülbelül 200 ember gyűlt össze a börtönnél, hogy megpróbáljanak Behnoud Shojaee-nek az áldozat családjától kegyelmet kérni.

A meggyilkolt áldozat családjának jogában áll akár ragaszkodni a kivégzéshez, akár kegyelmet adni az elkövetőnek, és diyeh, azaz pénzbeli kártérítés megfizetését kérni. A gyilkosságért elítéltnek nem áll jogában az államtól kegyelmet vagy büntetésmódosítást kérni, ami sérti a polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmányának 6(4) cikkét, amelynek Irán is részes állama.

A család megtagadta, hogy kegyelmet adjon Behnoud Shojaee-nek, és az elítélt ügyvédje elmondta, hogy az áldozat édesanyja és édesapja lökte ki a széket az elítélt lába alól, miután a hurkot a nyaka köré helyezték.

Az Amnesty International a kivégzést a nemzetközi jog súlyos megsértésének tartja, mivel ez utóbbi megtiltja a kivégzést olyan esetekben, amikor az elkövető, a bűntett elkövetése idején még nem töltötte be 18. életévét.

A gyilkosság idején még csak 17 éves Behnoud Shojaee egy barátja és egy másik fiú, Ehsan között egy teheráni parkban kitört verekedést próbált megfékezni. A fiú azután Behnoud Shojaee-vel kezdett dulakodni, és egy késsel is megfenyegette. A dulakodás során Behnoud Shojaee felvett egy üvegdarabot, amivel egyszer mellkason szúrta Ehsant, majd elmenekült a helyszínről.

Behnoud Shojaee a per során végig azt állította, hogy csak egyszer szúrta meg Ehsant, bár a halottkém jelentése szerint az áldozat több sérülés következtében hunyt el. Állítását soha nem vizsgálták ki, Behnoud Shojaee-t büntetését azonban a Legfelsőbb Bíróság 2007. június 30-án mégis jóváhagyta.

A büntetőeljárás során Behnoud Shojaee jogi képviseletet nem kapott, és ezért a felülvizsgálati és perújrafelvételi kérelmet is magának kellett megírnia.

Szombaton a nemzetközi közösség megemlékezett a halálbüntetés elleni világnapról.

Az Amnesty International felhívást intézett az iráni hatóságokhoz, hogy azonnali hatállyal állítsanak le minden tervezett kivégzést – különösen Safar Angooti, egy másik fiatalkorú elkövető e hétre tervezett kivégzését – és az összes halálbüntetést módosítsák.

2009.10.19.

*****************

His execution had previously been postponed some six times. According to his lawyer, about 200 people gathered outside the prison before the execution in an attempt to plead with the victim’s family to spare Behnoud Shojaee’s life.

The family of a murder victim have the right either to insist on execution, or to pardon the offender and receive the payment of diyeh, or financial compensation. A convicted murderer has no right to seek pardon or commutation from the state, in violation of Article 6(4) of the International Covenant on Civil and Political Rights to which Iran is a party.

The family refused to pardon Behnoud Shojaee, and his lawyer said that the victim’s mother and father pushed the stool from under his feet after the noose had been placed around his neck.

Amnesty International called the execution a gross violation of international law, which prohibits the execution of those under the age of 18 at the time of their alleged offence.

Aged just 17 when the killing took place, Behnoud Shojaee intervened to stop a fight between a friend and another boy, Ehsan in a park in Tehran. The boy then started a fight with Behnoud Shojaee and threatened him with a knife. During the fight Behnoud Shojaee picked a shard of glass and stabbed Ehsan once in the chest, before fleeing the scene.

Behnoud Shojaee maintained throughout his trial that he only stabbed Ehsan once even though the coroner’s report stated that the victim died as a result of sustaining several injuries. His claims were never investigated and Behnoud Shojaee’s sentence was nevertheless upheld by the Supreme Court on 30 June 2007.

During his trial, Behnoud Shojaee was not afforded legal representation and was therefore made to write a request for re-examination and re-trial of his case himself.

On Saturday, the international community marked the World Day against the Death Penalty.

Amnesty International has called on the Iranian authorities to immediately halt all scheduled executions – particularly that of Safar Angooti, another juvenile offender at risk of execution this week – and to commute all death sentences.