Az amerikai kontinens csúcstalálkozója: a nyilatkozat-tervezet hanyagolja az emberi jogokat

“Az amerikai kontinens államainak csúcstalálkozójára készített nyilatkozat-tervezet lehangoló, ami az emberi jogokat illeti. Kizárólag értelmes kötelezettségek vállalásával, az emberi jogok védelmének megerősítésével tudnak a kormányok igazán javítani állampolgáraik életén. Amennyiben nem lesznek képesek az emberi jogokat a találkozó középpontjába állítani, milliók életét teszik kockára.” – jelentette ki Susan Lee, az Amnesty International Amerika Programjának igazgatója.

Az Amnesty International tájékoztatójában rámutatott arra, hogy annak ellenére, hogy a hivatalos nyilatkozat több fontos kérdést is megemlít, nagyobb hangsúlyt kell helyeznie az emberi jogokra. Különösképpen az alábbi témák hangsúlyozását tartja elengedhetetlennek a szervezet:

  • Szegénység – egyértelmű elkötelezettség szükséges a nagy mértékű, de megelőzhető anyai halandóság, és az amerikai kontinens nyomornegyedeiben élő, több millió ember nélkülözésének felszámolása mellett. 
  • Energiapolitika – háttérbe kell helyezni azokat az energiatakarékossági projecteket, melyek negatív hatással vannak az emberek megfelelő egészségügyi ellátásához való hozzáféréséhez, lakáshoz, ételhez és megélhetéshez való jogára és különösképpen sértik az őshonos népek földhöz való jogát.
  • Vállalatok működése – tudatosítani kell, hogy szükség van a törvényi szabályozás szigorítására, amely kötelezné a vállalatokat a tevékenységük során lehetségesen felmerülő, emberi jogokra tett negatív hatásokkal való elszámolásra.
  • Klímaváltozás – elkötelezettség szükséges azon irányelvek elfogadása mellett, amelyek az emberi jogi tényezőket helyezik a középpontba a klímaváltozás folyamatának megfordítása és enyhítése során.
  • Közbiztonság – a közbiztonsági törvényeknek és gyakorlatoknak – a terrorizmusra és bűnszervezetekre vonatkozókat is beleértve – teljesen meg kell felelniük az emberi jogi kötelezettségeknek, mint például az önkényes bíráskodás, kínzás vagy kényszerített eltűnések tilalma.
  • A demokratikus kormányzás megszilárdítása – biztosítani kell, hogy a kontinens legtöbb emberi jogi egyezményét ratifikálják.

Az Amnesty International ajánlásai ezen kívül hangsúlyozzák, hogy szükséges a Kuba elleni amerikai gazdasági embargó megszüntetése, mivel az akadályozza a kubaiakat emberi jogaik (például megfelelő egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz és lakhatáshoz való hozzáférés) gyakorlásában.

“Az emberi jogokat nem tekinthetjük egyfajta opcionális plusznak; a csúcstalálkozó minden egyes megfontolásánál központi helyet kell kapniuk. A nyomornegyedekben élő emberek, a földjükről kitelepített őslakos népek, és a sértő közbiztonsági törvények eredményeként elfogott emberek jogait egyértelműen és határozottan kell elismerni és védeni.” –  jelentette ki Susan Lee. ”

“Az amerikai kontinens kormányainak egyedülálló lehetőségük van arra, hogy ezt a csúcstalálkozót értelmes kötelezettségek és probléma-megoldások találkozójává tegyék, amennyiben biztosítják, hogy a találkozó az emberi jogokra koncentráljon” – tette hozzá Susan Lee. “Amerika legszegényebb állampolgárainak milliói számára ez szó szerint élet – halál kérdése.”

Háttér információk:

Az Amnesty International küldöttsége részt vesz Amerika ötödik csúcstalálkozóján Trinidad és Tobagón, 2009. április 16. és 18. között, illetve a Népek Találkozóján 2009. április 14. és 16. között.