Az AI Nemzetközi Közgyűléséről jelentjük

Erősen indult a 30. ICM első napja, ahol a nemrég a 15 évnyi házi őrizetből szabadult burmai ellenzéki aktivista, AUNG SAN SUU KYI küldött videóüzenetet az Amnesty International-nek megköszönve a munkánkat – hiszen mi is sokat kampányoltunk a kiszabadulásáért –, és arra biztatott minket, hogy ismerjük fel, globális mozgalmunk rengeteg ember számára mennyire fontos.

Az üzenet megnézhető itt: http://amnestyicm.wordpress.com/2011/08/15/message-from-aung-san-suu-kyi-for-icm-2011/

Az ICM vendége volt a Nobel-békedíjas iráni emberi jogi aktivista, SHIRIN EBADI, és a hihetetlen elkötelezettségével mindenkit lenyűgöző KASHA J. NABAGESERA. A leszbikus ugandai aktivista folyamatos fenyegetettségben élve kampányol évek óta az LMBT-jogokért.

A 2011-es ICM Hollandiában, Amszterdam mellett kerül megrendezésre, és a jól szervezettséget 40 nemzetközi önkéntes és 20 tolmács segíti.

Az ICM hivatalos blogja: icm2011.amnesty.org

Twitter via #amnestyICM

Facebook: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150288906496575.361605.44847086574&type=1

A különböző napok főbb témái az ICM alatt:

Vasárnap, augusztus 14: Nők helyzete

Bár a nők helyzete sok szempontból javult, továbbra is milliók harcolnak a testük és életük feletti rendelkezés jogáért. Hogyan küzdenek aktivisták világszerte, hogy a nők jogait a valóságban is érvényesítsék?

Hétfő, augusztus 15: MENA-régió

Évtizedek elnyomása után emberek milliói özönlenek az utcára a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, hogy elmondják, elegük van az elnyomásból. Hatalmas horderejű változás kapujában állunk, de miként biztosítható, hogy az emberi jogok győzedelmeskednek hosszú távon is?

Egy remek videoklip a tunéziai forradalomról, a tunéziai forradalmároktól:

Kedd, augusztus 16: Brazília és India

A világ folyamatosan változik, és olyan új hatalmak erősödnek meg, mint Brazília és India. Miként hat ez az emberi jogok helyzetére? Hogyan támogathatjuk a helyi aktivistákat a legmegfelelőbben a jogaikért folytatott küzdelmükben?

A harmadik nap összefoglalója:

(2.39 mp-nel az AI Magyarország delegációja is látható egy pillanatra )

Szerda, augusztus 17: Gazdasági, szociális és kulturális jogok

Romániától Kambodzsán át Pápua Új-Guineáig embereket erőszakosan kitelepítenek otthonaikból és elveszik földjeiket. Az aktivisták intenzíven kampányolnak azért, hogy megakadályozzák ezt. Együtt dolgozva, hogyan érhetünk el többet?

Csütörtök, augusztus 18: Tech-aktivizmus

A közelmúlt közel-keleti és észak-afrikai események megmutatták, hogy a digitális technológia mennyire nagyon hatékony eszköz az információ megosztására, szervezkedésre, és a szólás szabadságának gyakorlására. Hogyan tudja az Amnesty International támogatni, megerősíteni és megvédeni az embereket közvetlenül a digitális eszközök felhasználásával?

Péntek, augusztus 19: Zárónap

Aktivisták, munkatársak és a főtitkár, Salil Shetty reakciója az elmúlt napok eseményeire.

Téma