Argentína: 4 évre ítélnék, mert megemlékezett egy eltűnt transznemű férfiról 

Négy év börtönt is kaphat Pierina Nochetti, egy argentin leszbikus emberi jogi aktivista, aki ellen kizárólag azért indítottak büntetőeljárást, mert graffitiket készített egy eltűnt transznemű férfi emlékére. Az argentin hatóságok szükségtelenül és aránytalanul korlátozzák Pierina véleménynyilvánítási szabadságát, ezért felszólítjuk az ügyészséget, hogy azonnal ejtse az aktivista elleni vádakat!  

Pierina Nochetti három gyermek egyedülálló édesanyja. Emellett ismert leszbikus és LMBTQIA+ aktivista, aki régóta tagja a Pride szervező bizottságnak a Buenos Aires tartományban található Necochea városában. Az elmúlt évek során folyamatosan elkötelezetten küzdött az emberi jogokért, és azért, hogy egy olyan világot teremtsen, ahol mindenki szabad és egyenlő.  

Pierina aktivizmusa során rendszeresen felszólalt Tehuel de la Torre, egy transz férfi eltűnésével kapcsolatban is, és követelte az eset kivizsgálását, amiért Tehuel családja és több emberi jogi és LMBTQIA+ mozgalom is kampányol.  Tehuelt 2021. március 11-én látták utoljára, amikor épp egy állásinterjúra tartott. 

Pierina többször is vált már megkülönböztetés és diszkrimináció áldozatává: egyszer például 10 napra lecsökkentették a bérét a helyi önkormányzatnál, ahol dolgozik, majd ezt követően jelentették fel, mert Teuhel emlékére graffitiket készített. A mostani büntetőeljárás végül azt követően indult ellene, hogy szóvá tette a feletteseinek, hogy szexuális irányultsága és nemi identitása miatt egyenlőtlen bánásmódban részesül a munkahelyén.  

Argentína több olyan nemzetközi emberi jogi szerződéshez is csatlakozott, amelyek védik a véleménynyilvánítás szabadságát, beleértve a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát (ICCPR) és az Emberi Jogok Amerikai Egyezményét. A nemzetközi emberi jogi szabályok szerint a véleménynyilvánítás szabadságát csak szükséges esetekben és arányos módon lehet korlátozni, amit törvényben is rögzíteni kell. Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága korábban pedig egyértelműen kimondta, hogy a véleménykifejezés és a felszólalások során történt “károkozás” – mint például a graffitizés – miatti büntetések csak abban az esetben indokoltak, ha az okozott károk súlyosak.   

Az elmúlt években Argentínában több előrelépés is történt a szexuális és nemi kisebbségek jogegyenlősége terén. Törvénybe iktatták a házassági egyenlőséget, a nemi identitáshoz való jogot, dekriminalizálták az abortuszt, bevezették a komplex szexuális felvilágosítást és létrehoztak egy kvótát a közszférában dolgozó transzneműek számára. A pozitív változások ellenére azonban a szexuális és nemi kisebbségek – különösen a transznemű és nembináris személyek – továbbra is számos kihívással szembesülnek. Az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésük erősen korlátozott, a munkaerőpiacon rendszeresen válnak diszkrimináció áldozatává és az oktatási intézményekben sem részesülnek megfelelő jogvédelemben.  

Mindemellett sajnos továbbra is gyakoriak az LMBTQIA emberek ellen a szexuális irányultságuk vagy a nemi identitásuk miatt elkövetett támadások. Az LMBT Gyűlöletbűncselekmények Nemzeti Megfigyelőközpontja 133 olyan gyűlölet-bűncselekményt regisztrált, amelyeket LMBTQIA emberek ellen nemi identitásuk vagy szexuális irányultságuk miatt követtek el. Ezeknek a támadásoknak a 84%-a transz nők ellen irányult, 40 esetben pedig a támadók az áldozatokat fizikailag is bántalmazták. 

Ez az erőszak és kirekesztés még súlyosabbnak tűnik, ha figyelembe vesszük a szexuális és nemi kisebbségek jogegyenlőségéért dolgozó aktivisták és jogvédők elleni atrocitásokat is. Emellett a gyűlöletbeszéd és a szexuális sokszínűségre betegségként hivatkozó narratívák növekedése – sajnos még kormányzati szinten is -, hozzájárul a szexuális irányultság, a nemi identitás és nemi kifejezés alapján történő erőszak további növekedéséhez.