Amnesty International Elnökségi interjú – Orsós János

Mivel foglalkozol, mi a hivatásod?

Waldorf pedagógus vagyok. Az elmúlt 18 évben halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban roma fiatalok továbbtanulásán dolgozom. A Dr. Ámbédkar Iskola egyik alapítója, és az iskolát fenntartó Dzsaj Bhím Triratna Buddhista közösség elnöke vagyok.

Hogyan kerültél kapcsolatba az Amnesty International-lel? Hogyan találkoztál először a magyar szervezettel?

2011-ben iskolánk Emberi Jogi Barát iskola lett az AI képzéssorozatának köszönhetően. Ennek kapcsán diákjaink sokat tanultak az emberi jogokról és büszkék arra, hogy a korosztályukban ebben a kérdésben ők a „legjártasabbak”!

Mi ösztönzött arra, hogy közelebbi kapcsolatba kerülj a szervezettel?

Olyan falvakban dolgozom, élem mindennapjaimat, ahol az emberi jogok érvényesülésével komoly bajok vannak. Szeretném a megszerzett tudást olyan helyeken átadni, ahol arra a legnagyobb szükség van.

Vállalsz-e máshol is önkéntes munkát?

Figyelemmel kísérem a kezdetektől, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány munkáját. Terepmunkát végeztem Jászladányon, Nyíregyházán és Hajdúhadházon.

Mik a legfontosabb célkitűzésed? Mivel járulnál hozzá az Amnesty International Magyarország munkájához?

Pedagógusként nagyon fontosnak tartom, hogy minél több középiskolába eljussunk és tanítsunk a diákoknak, pedagógusoknak az emberi jogokról. Meglátásom az, hogy valódi eredményeket úgy lehet elérni a társadalmi elfogadás terén is, ha minél több ember tisztába van azzal, hogy az emberi jogok mindenkit megilletnek.

Szerinted mi értelme van a munkánknak?

A mai magyar társadalomból, különösen vidéken, hiányzik az emberi jogi tudatosság ezért is talál táptalajra az egyre fokozódó szélsőségesség.

Mit mesélnél még el magadról?

Az autentikus cigány zene a mindenem és a legjobban akkor érzem magam, ha diákoknak nyári táborokban beás cigány mesét mondhatok.

üdv mindenkinek,

Orsós János