Állandó fenyegetettségben él az orosz újságíró!

Frissítés: Elena Milasina orosz újságírónőnek a Novaja Gazeta szerkesztősége azt tanácsolta, hogy az őt ért fenyegetések súlyossága miatt átmenetileg hagyja el Oroszországot. Milasina erről február 3-án nyilatkozott egy orosz televíziónak. Az újságírónő hozzátette, hogy a munkáját külföldről is szeretné folytatni.

Elena Milasina orosz oknyomozó újságíró és emberi jogi aktivista, aki számos csecsenföldi jogsértést hozott nyilvánosságra. Munkássága miatt sorra érik a halálos fenyegetések, megfélemlítési kísérletek és támadások.


Szólítsuk fel az orosz hatóságokat, hogy gondoskodjanak az újságíró védelméről, és vizsgálják ki az őt és munkahelyét, a Novaja Gazeta napilapot ért fenyegetéseket!

A Novaja Gazetában „Rendőr voltam Csecsenföldön, és nem akartam embert ölni” címmel 2021. március 15-én megjelent cikke óta Milasina helyzete jelentősen romlott, csecsen tisztviselők pedig lejáratókampányba kezdtek Milasina és a Novaja Gazeta ellen. 2020-ban Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság elnöke egy Instagram videóban halálosan megfenyegette Milasinát, korábban pedig megtámadták a csecsen fővárosban, Groznijban.

Támadóit a mai napig nem vonták felelősségre, miközben biztonságát egyre nagyobb veszély fenyegeti. Az orosz kormánynak mindenkorra véget kell vetnie az újságíró elleni erőszaknak és fenyegetéseknek, valamint gondoskodnia kell arról, hogy Milasinát nem éri további támadás újságírói tevékenysége miatt.

Állj ki Milasina mellett, és a petíció aláírásával szólítsd fel te is az orosz hatóságokat, hogy gondoskodjanak az újságíró védelméről!

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Elena Milasina nemzetközileg elismert orosz oknyomozó újságíró és emberi jogi aktivista, aki a Novaja Gazeta független napilap munkatársaként számos súlyos jogsértésről számolt be az évek során. Munkássága középpontjában Csecsenföld áll, ahol a jogsértések gyakran maradnak büntetlenül, az emberi jogi aktivisták pedig bármikor megtorlás, különféle fenyegetések, megfélemlítés, lejáratókampányok és erőszak áldozatává válhatnak. Elena Milasinát is számtalanszor próbálták megfélemlíteni, többször megfenyegették és meg is támadták. Munkásságáért 2013-ban a Bátor Nők Nemzetközi Díjjal tüntették ki az Egyesült Államokban.


Milasina először 2017. április 1-jén tudósított arról, hogy a csecsen hatóságok homoszexuális férfiakat gyűjtöttek össze, kínoztak és gyilkoltak meg (a gyűlöletkampány aztán 2019-ben folytatódott). Az ügyet a nemzetközi sajtó is felkapta, és Milasina jelentését követően világszerte elítélték a csecsen hatóságok jogsértő cselekedetét, valamint a mindezt tétlenül tűrő Oroszországot. A 2017. július 10-én publikált cikkében Milasina arról írt, hogy az év januárjában legalább 27 csecsen férfit végeztek ki önkényesen. A súlyos jogsértések feltárása kapcsán végzett munkája azonban egyre nagyobb veszélynek tette – és teszi – ki Milasinát és kollégáit.


2020. február 6-án Milasina és Marina Dubrovina emberi jogi jogász munkaügyben Csecsenföldön járt, ahol aznap este meglincselték őket a grozniji Continent Hotel előcsarnokában. A támadók többször felpofozták és megütötték a két aktivistát, miközben minderről videófelvételt is készítettek. Az ügy kivizsgálására indított nyomozás a nemzetközi nyomás ellenére sem vezetett eredményre, így az elkövetőket a mai napig nem vonták felelősségre.


2020. április 12-én a Novaja Gazetában megjelent Milasina cikke arról, hogy a hatóságok hogyan kezelték a koronavírus-járványt Csecsenföldön. Ramzan Kadirov csecsen elnök válaszul halálosan megfenyegette Milasinát egy Instagramon megosztott videóban. Az Amnesty akkor is sürgős akcióval szólította fel az orosz hatóságokat, hogy gondoskodjanak az újságíró biztonságáról és arról, hogy a jövőben nem érik hasonló fenyegetések, a csecsen elnök videója kapcsán azonban a mai napig nem indítottak vizsgálatot.