A szlovén nők történelmi győzelme

A szlovén parlament mai döntése alapján módosítják a büntető törvénykönyvet, és ezentúl a beleegyezés nélküli szex erőszaknak számít majd.

“Ez egy fantasztikus győzelem a szlovén nők számára, és egy fontos előrelépés társadalmi és egyéni szinten is. A parlament döntése azoknak a túlélőknek is az elismerése, akik évek óta dolgoznak azért, hogy másoknak ne kelljen átélniük azt, amin ők átmentek.”– mondta Nils Muižnieks, az Amnesty International európai igazgatója.

“Megdöbbentő, de Szlovénia még csak a 13. ország Európában, amely hivatalosan is elismeri azt az egyszerű tényt, hogy a beleegyezés nélküli szex erőszak. A jó hír, hogy az utóbbi időszakban egyre több ország változtatja meg a szexuális erőszakra vonatkozó meghatározását.”

“Az új definíció az egyszerű “csak az igen jelent igent” modellre épül, amely alapján a kényszerítés, az erőszakkal fenyegetés vagy valakinek a védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotának kihasználása nem lesz feltétele annak, hogy a bűncselekményt szexuális erőszaknak minősítsék.”

“Még rengeteg munka kell ahhoz, hogy a társadalomban az erőszakkal és nemi szerepekkel kapcsolatos mélyen gyökerező előítéletek megszűnjenek, de ma mindenképpen okunk van az ünneplésre.”

Háttér

Az Isztambuli Egyezmény alapján, amelyet Szlovénia 2015-ben ratifikált, a szexuális erőszakot és minden nem beleegyezésen alapuló szexuális cselekményt bűncselekményként kell kezelni. Eddig Szlovéniában a szexuális erőszak megállapításához szükség volt az erőszak illetve az erőszakkal való fenyegetés bizonyítására.

A siker azoknak az aktivistáknak és civil szervezeteknek, köztük az Amnesty Internationalnek köszönhető, akik hosszú ideje kampányoltak a változásért.

Szlovénia ezzel a 13. ország lett az Európai Gazdasági Térségben, ahol a beleegyezés hiányától tették függővé a szexuális erőszak megállapíthatóságát. Korábban Belgium, Horvátország, Ciprus, Dánia, Németország, Görögország, Izland, Luxemburg, Málta, Svédország és az Egyesült Királyság is így döntött. Hasonló törvényjavaslatokról tárgyalnak jelenleg Spanyolországban és Hollandiában.