A puszta létezésért is tüntetniük kell – Yren Rotela és Mariana Sepúlveda, Paraguay

Yren és Mariana csak egyenlő jogokra vágyik. Azt akarják, hogy jogilag is annak ismerjék el őket, akik, és ne annak, akivé a társadalom akarja tenni őket. Szólalj fel Yren és Mariana érdekében!

Yren és Mariana nem akar mást, mint szabad életet élni.

Transznemű nőként azonban ahelyett, hogy olyasmiket csinálnának, amit szeretnek – például röplabdázni, táncolni, vagy színházba járni – Yren és Mariana azzal vannak elfoglalva, hogy az őket érő megkülönböztetés ellen küzdenek.

A konzervatív Paraguayban nem csak zaklatják, és fizikailag bántalmazzák őket, de azt is megakadályozzák, hogy hangot adjanak a problémáknak, amelyekkel a mindennapi életükben szembesülnek. Paraguayban a transz emberek nem változtathatják meg legálisan a nevüket, és nem kaphatnak a nemi identitásuknak megfelelő személyazonosító okmányokat. Ez azokra a transz diákokra is vonatkozik, akik nem a választott nevükön kapják meg az iskolai bizonyítványukat, ezáltal pedig nehezebben találnak munkát.

Ez az egyenlőtlen bánásmód motiválta Yrent és Marianát arra, hogy aktivistaként szólaljanak fel a változásért. A tiltakozás azonban nem könnyű egy olyan országban, ahol a transz- és más LMBT embereket megpróbálják láthatatlanná tenni. A transz csoportok tiltakozásait gyakran betiltják, és arra is volt példa, hogy a tüntetéseket megtámadták.

Yren és Mariana évek óta harcolnak azért, hogy az állam végre elismerje a létezésüket transz nőként, és engedélyezze nekik a névváltoztatást. “Azért jöttem a világra, hogy megmutassam, ki vagyok, nem azért, hogy megmondják ki vagyok.” – mondta erről Yren.